En ekte søndagsmiddag

Jeg koser meg når jeg har prosjekter på kjøkkenet. Når jeg har masse kjeler på og minst like mange planer om hva jeg skal lage. Når det ene blir til det andre og jeg kan holde på lenge og uforstyrret på kjøkkenet. Når jeg kan overraske med luksusmiddag ikke bare en dag, men to eller tre dager på rad, bare fordi jeg fikk en god idè mens jeg drev og lagde noen.

En sånn dag hadde jeg for ikke lenge siden. Jeg skulle lage opp litt middager til Lille Tulla og hadde planer om en kyllingrett. I stedenfor en liten kylling kom jeg hjem med en diger høne fra butikken. Og da endrer planer for seg. Jeg fant fram den største kjelen jeg har og begynte å koke.

Hønsekraft

1 høne
1/4 sellerirot
1 kepaløk
2 gulrøtter
1/2 purreløk
hel pepper

Ha hønen i en stor kjele og la den stå under rennende kaldt vann en stund. Dette er for å få vekk en del urenheter fra fuglen. Hell ut vannet og fyll på med friskt kaldt vann fra springen til det dekker fuglen. Sett kjelen på platen og kok sakte opp. Mens kraften koker opp bruker du en øse og tar vekk skum og skit som samler seg i vannflaten. Dette er urenheter som vi ikke vil ha med i kraften vår. Når kraften har kokt opp og den er skummet helt av tilsettes grønnsakene som er kuttet i grove biter. Ha også i noen hele pepperkorn og eventulet et laubærblad og andre urter. La kraften koke i minimum to timer, gjerne mer.

Når kraften og hønen har kokt ferdig tar du opp hønen, siler vekk grønnsakene og reduserer (koker ned) kraften litt.

Hønsefrikasse

50 gram smør
5 ss hvetemel
8 dl hønsekraft/kyllingkraft (eller buljong)
2 dl fløte
salt og pepper

3 gulrøtter
2 dl grønne erter (frosne)

Smelt smør i en gryte og lag en jevning ved å helle på hvetemelet. Rør dette godt ut, og pass på at det ikke blir for varmt. Det er viktig at jevningen ikke blir brun. Spe med kraften og fløten. Gi sausen et oppkok mellom hver gang du sper. På denne måten er det lettere å unngå klumper i sausen. Når all væsken er tilsatt og sausen har fått en fin konsistens smakes det til med salt og pepper.

Plukk hønen du lagde kraft av og ha den i sausen. Kutt gulrøtter i terninger og tilsett dem sammen med frosne erter i sausen. Kok frikasseen til grønnsakene er møre, men ikke overkokte. Server med kokte poteter.

 

4 tanker om “En ekte søndagsmiddag

  1. Elsker hønsefrikasse! Bare så utrolig synd at høna er så vankelig å få tak i! Er så få butikker som har det. Så når jeg kommer over høne i butikken kjøper jeg å putter i fryseren! Nam nam!!!

  2. Nå står det lammefrikasse å putrer her i heimen på grunnlag av denne oppskrifte. Det lukter herlig og hele familien gleder seg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.