Hamburger for ekte mannfolk

Jeg mener at alle kan lage sin egen hamburger. En hamburger som er supergod, saftig og enkel. Som krever akkurat så mye forbredelser, tid og flid som man selv ønsker. Man kan kværne kjøtt selv, eller bruke kjøttdeig fra butikken. Det viktigste er at den er hjemmelaget og med masse smak. Saftig og kjøttfull. Lager man i tillegg sitt eget hamburgerbrød vil måltidet virkelig nå nye høyder. Og heller ikke brødene er spesielt vanskelig å lage. Og de blir gode enten man velger en helt enkel variant, eller en med masse ingredienser og mye smak.

Det er med burger som det er med pizza. Høres det godt ut, så er det godt. Vær kreativ og prøv deg fram. En ekte burger skal være høy og overlesset. Det skal bli gris. Og den skal spises med hendene.
Ost og bacon er godt, både inni og oppå. Det samme gjelder for løk og tomater. Tilsett masse smak til kjøttet og sørg for at det er saftig. Dropp potetmelet. Du vil ha en klissete og smakfull deig.

Har du laget denne burgeren en gang, finner du fort ut at gatekjøkkenburgeren bare kan gå og legge seg. Du går ikke tilbake til den da. Ikke etter dette.

Min variant ble laget av like deler mørbrad og flatbiff av okse, da det var det jeg fikk tak i. Skal du kværne kjøttet selv er det viktig å velge kjøtt med litt fett i. Det trenger ikke være dyrt eller fint. Fettet gir smak og en saftigere burger.
Velger du ferdigkvernet kjøtt ville jeg valgt kjøttdeig og ikke karbonadedeig. Kjøttdeigen kan inneholde opp til 14% fett, mens karbonadedeigen bare kan inneholde 6% fett. Og det er jo  fettet vi vil ha. Det gir mer smak.

Hamburgere til 4 store, sultne mannfolk

800 gram oksekjøtt (helst med en god del fett) eller kjøttdeig av okse
75 gram bacon
1 rødløk
1/2 kinesisk hvitløk
1/4 rød chilli
50 gram hvitost
salt og pepper
3 egg
2 dl hermetiserte tomater -kjørt glatt med stavmikser

Kvern kjøttet, bacon, løk og ost i kjøttkvern, eller finhakk bacon, løk og ost hvis du bruker ferdig kvernet kjøtt. Hvis du skal kværne eget kjøtt er det viktig at du ikke fjerner fett og sener. Dette er med på å gi masse god smak til burgerne dine. Kutt kjøttet og de andre ingrediensene så smått at det med letthet går an å stappe det inn i kjøttkvernen. Er bitene for store vil kjøttkvernen jobbe unødvendig tungt og resultatet blir ofte mer mos enn finkværnet kjøtt.

Ha kjøttblandingen (eller kjøttdeigen med de hakkede ingrediensene) i en stor bakebolle. Tilsett salt og kjør dette en stund. Massen vil da bli seig, og den vil ikke sprekke så lett.  Tilsett tomatene og bland godt. Smak til med pepper og ha tilslutt i eggene. Det er viktig at ikke massen blir kjørt så mye etter at eggenen er tilsatt, da sprekker den mye lettere.

Form farsen til boller og trykk dem flate. Stek dem i panne eller på grillen. Snu dem kun en gang, og la dem gjerne være svakt rosa inni. Server med det du selv ønsker av tilbehør, brød og poteter.

 

Hamburgerbrød

8oo gram hvetemel
1 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket timian
1 dl soyaolje
4 dl vann

Ha alt det tørre i en bakebolle. Ha i olje og springvarmt vann og elt deigen i noen minutter. Den skal heller være litt for våt enn litt for tørr. La deigen heve i minimum 30 minutter.

Ta deigen ut på benken. Del den opp i passe emner (jeg laget 12), form boller av disse og trykk dem flate. Sett dem på bakepapir på bakebrett og la dem etterheve i 20-30 minutter.

Pensle brødene med egg, strø over grovt salt og tørket timian. Stek hamburgerbrødene på 200 grader i ca 15 minutter.

6 tanker om “Hamburger for ekte mannfolk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.