Kald tomatsuppe til en venn

På varme sommerdager er det godt med en kald, frisk suppe. Da er gazpacho perfekt. Gazpacho er en kald og syrlig tomat- og grønnsakssuppe fra Spania. Har du litt overmodne tomater er dette en super måte å få brukt dem opp på. På en restaurant jeg har jobbet på, pleide vi å bestille overmodne tomater. Mye billigere, og til denne suppen, mye bedre. Suppen blir best om den lages over to dager. På den måten kommer alle smakene mye bedre fram.

En god venninne hadde funnet en oppskrift på nett, men mente den var vanskelig og ufullstendig. For en som ikke er kokk i alle fall. Med mye triksing og miksing og en god dose fri fantasi ble det suppe på henne. Men kanskje ikke helt den suppa hun så for seg. Min oppgave ble da å lage en bedre oppskrift til henne. Og til dere.

Gazpacho

2/3 stangselleri
1 skrelt agurk
1 rød paprika
10 tomater
1 rødløk
1/2 rød chilli
2 hvitløksfedd
1 boks hermetiske tomater
2 ss bringebæreddik
2 ss eplesidereddik
2 dl olivenolje

Kutt grønnsakene i grove terninger og ha dem i en bolle. Finhakk chilli og hvitløken og ha den i bollen. Hell over de hermetiske tomatene, eddikene og olivenoljen. Ta plast over bollen og la den stå kaldt i noen timer. Har du tid, bør den stå natten over. Da vil smaken bli best.

 

Når grønnsaksblandingen har stått og godgjort seg i noen timer eller natten over, er vi klar for å lage suppe av den. Det som har skjedd mens grønnsakene har fått hvile er at de har væsket seg. Det vil være en god del væske i bunnen av bollen, dermed trenger vi ikke tilsette vann eller annen væske for å få suppa tynnere.

Jeg har en god stavmikser og brukte den til å mose grønnsakene. En blender kan også brukes, men da må det nok deles opp i flere porsjoner. Kjør blandingen til den er relativt glatt og smak så til med salt, pepper, sukker og tabasco. Suppa skal være syrlig og ikke særlig sterkt. Server suppen kald, gjerne med noen stekte scampi eller lignende.

 

3 tanker om “Kald tomatsuppe til en venn

  1. Tilbaketråkk: Oppskrifter for våren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.