Prosjekt ripsgele

En hage med masse gamle bærbusker har fristet meg til å gjøre ting jeg ikke kan. Ripsbuskene som jeg i vår prøvde å klippe ned og begrense har vist seg som meget sterke og levedyktige. Det bugner av rips. Og da kan jeg jo ikke sitte i ro og se på at rådyr og fugler forsyner seg av disse (sure) herlighetene.

Jeg har gode minner om søt ripsgelé fra barndommen. Og begrenset kunnskap om hvordan den ble laget. Jeg vet at det er et poeng at ripsen ikke må være helt moden. Jeg vet at man trenger en saftkoker. Og jeg vet at jeg trenger hjelp av mamma.

Og mamma stiller opp. Kommer med saftkoker og syltetøyglass. Og framgangsmåten skrevet i sirlig løkkeskrift. Og nå er bærene klare til safting og jeg er førstereis og alene i ripsgeleens verden.

Ripsgelè

750 til 900 gram sukker til 1 liter råsaft

2 kg rips som er litt umodne

Av dette fikk jeg 12,5 dl råsaft

Jeg har ikke tatt med bryet med å plukke ripsen ren. Med saks gikk jeg løs på buskene, og det gikk helt fint. Jeg har plukket ut blader og dyr, ellers er bærene uvasket og naturlige.

En saftkoker består av en kjele med hull i midten (ser litt ut som en kakeform) og en slange på sen ene siden og en kurv man skal legge bærene i. Man trenger en kjele med like stor omkrets som saftkokeren. I denne heller man en del vann som kokes opp. Når vannet koker setter man saftkokeren med bærene oppå kjelen og damper dem. Det skal koke, men ikke fosskoke.

Jeg kokte bærene mine i ca en time. I følge mor er saften som kommer den første halve timen den beste. (Men da fikk jeg nesten ikke noe saft.) Det er viktig å passe på at underkjelen ikke tørrkoker og at det ikke blir for mye saft i saftkjelen. Bruk slangen til å tappe ut saft underveis.

Mål opp ferdig menge rå saft og kok opp denne. La den koke i noen minutter. Tilsett sukker litt etter litt. Det er viktig at sukkeret er oppløst før saften begynner å koke igjen.

Saften må koke fra 2-20 minutter for å bli tykk. Det er lettere å få små porsjoner stive, men noen ganger går det ikke uansett. Da betyr det mest sansynlig at bærene var for modne.

For å sjekke om geleen er ferdig må «geleprøven» taes. Da bruker man en kald metallskje, stikker den i den varme saften og tar den rett opp igjen. Renner all saften av, er geleen ikke feridig. Blir derimot litt av saften hengende  igjen på skjeen, er geleen ferdig.

La den ferdigkokte geleen stå i noen minutter. Det vil da dannes litt skum på geleen. Ta av dette og øs geleen over på rene glass.

7 tanker om “Prosjekt ripsgele

 1. Flink du er!
  Det er pektinet i bærene som gjør at geleen stivner, og pektinet forsvinner når bærene blir for modne. Så det er grunnen 🙂
  Jeg hadde samme prosjekt i fjor, men hadde ikke saftkoker. Det gikk helt fint å bare koke opp bærene i litt vann, sile fra ripssaften og koke denne inn med sukker. Desto finere sil, desto klarere gele! 🙂
  Hvor har du kjøpt glassene du har gelen på?

 2. Tilbaketråkk: Ost og kjeks | Rockekokks blogg

 3. Tilbaketråkk: Saftkoking | Rockekokks blogg

 4. Tilbaketråkk: Formiddagsbesøk med høstens fangst | Rockekokks blogg

 5. Tilbaketråkk: Matauk | Rockekokks blogg

 6. Tilbaketråkk: Finale i ukens utfordring!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.