Ost og kjeks

 

Fredag kveld er kosekveld her i huset. Da prøver vi å sette oss ned sammen og spise noe godt. Stresse ned litt etter uka og virkelig kjenne på den gode helgefølelsen.

Forleden dag fikk jeg noen kjeksprøver fra Kavli i posten. De har kommet med fire nye kjekstyper og disse ønsket de at jeg skulle prøve. Kavli fokuserer på at dette er sunne kjeks, men for meg som kokk er det smaken som er alfa og omega. Og vi fikk virkelig noe for enhver smak! «Vanlige» havrekjeks som var kjempegode med brunost på, og som var Lille Tullas favoritt. De resterende tre sortene var grove og gode. Siden vi er veldig glad i oster, tenkte jeg at ost og kjeks er perfekt for å få testet ut de nye kjeksene.

Sammen med ost liker jeg å servere litt mer enn bare druer og paprika. Søtt og bittert er smaker som fint lar seg kombinere med ost, og idag har jeg laget tomat-og appelsinmarmelade til osten vår. I tillegg serverer jeg hjemmelaget ripsgele, som du kan lese mer om her.

Tomat- og appelsinmarmelade

5 modne, søte tomater
1 appelsin
1/2 dl sukker
en liten bit av en vaniljestang (kan sløyfes hvis du ikke har)

Kutt tomatene i båter. Del appelsinene i fire store båter og kutt dem så i tynne skiver. Skallet skal være på. Jo tynnere du klarer å kutte appelsinbåtene, jo mindre bittert vil marmeladen virke når den er ferdig.

Ha tomatene og appelsinene i en gryte og tilsett sukkeret og vaniljestang hvis du har. Kok forsiktig opp. Marmeladen kan godt fosskoke, men det er viktig å passe på at den ikke koker tørr. Både tomatene og appelsinen burde slippe ganske mye væske, men synes du at den virker veldig tør, kan du godt tilsette litt vann (1 dl er nok).

Koketiden vil variere etter tykkelsen på appelsinskivene, men fra en til halvannen time burde være nok. Synes du at marmeladen er for bitter, tilsetter du litt ekstra sukker. Marmeladen skal ha konsistens som en appelsinmarmelade når den er ferdig (den vil stivne når du setter den i kjøleskapet).

Avkjøl marmeladen litt og server den som tilbehør til ost.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.