Årets siste måltid

Avslutt det gamle året med et godt måltid ikveld!

Vi skal feire kvelden hos venner, men skulle vi ha vært hjemme hadde jeg servert denne enkle forretten mens gjestene ventet på kalkunen. En perfekt forrett for et avslappet selskap bør kunne forbredes før gjestene kommer. På den måten får du god tid sammen med gjestene dine, og du slipper å engste deg for at de venter for lenge på maten, eller om du klarer å lage retten sånn du hadde sett for deg. Vær snill med deg selv, og gjør det enkelt, men godt.

Oksecarpatio med limesyltet rødløk

Beregn ca 60 gram rent kjøtt per person til forrett.
Jeg brukte flatbiff av okse, men bruk gjerne et finere kjøttstykke hvis du får tak i det. Indrefilet er det aller fineste og møreste kjøttet og egner seg godt til carpatio.

Siden dette er en rett av rått kjøtt er det viktig å være nøye med hygiene. Ta kjøttet ut av pakningen og legg det på en ren skjærefjøl. Salt og peppre kjøttet godt og legg det i en varm stekepanne med litt nøytral olje. Ha gjerne et par hvitløksfedd og noen rosmarinkvaster i stekepannen, dette vil sette en fin smak til kjøttet. Kjøttet skal bli brunt på utsiden, men skal fortsatt være rått inni. Vær derfor rask og snu kjøttet med en gang det har fått en pen brunfarge. Når kjøttstykket er brunt på alle kanter tas det over på en ren skjærefjøl og det avkjøles litt. Skjær så tynne skiver du klarer og dander disse på et fat eller på flere tallerkner, alt etter som hva du ønsker. Jeg synes det er koselig å legge opp forrett på fat når det er mulig, det skaper en fin stemning rundt bordet når man deler.

Limsyltet rødløk

Rødløk
Lime
Salt
Sukker

Skrell rødløken og skjær den i så tynne ringer som du klarer. Ha den over i en vid bolle og hell limesaft over. En løk trenger saften av en lime. Strø over 1-2 ss sukker og litt salt og rør om. La dette stå på kjøkkenbenken i noen minutter. Løken vil skifte farge og bli rosa. Når løken kjennes mør (myk) når du smaker på den, er den klar.

Dander den syltete rødløken over carpatioen, gjerne sammen med litt fersk vårløk. Pynt med litt urter og kvern over nykværnet pepper. Når gjestene sitter til bords heller du litt god olivenolje over og litt maldonsalt. En enkel og god rett som kommer til å imponere gjestene dine!

Og har du mer lyst på fisk enn kjøtt til forrett, da bytter du ut kjøttet med en god og fersk laksefilet som du kutter i tynne skiver når den er helt rå.

Godt nytt år til alle sammen!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.