Fru Schønberg Erken og jeg

I disse førjulstider koser jeg meg med å lage tradisjonsrik julemat og julekos. Jeg har funnet fram kokeboken jeg  har arvet fra min mormor, Fru Schønberg Erkens «Stor Kokebok», trykket i 1914. Boken er en av mine virkelig store klenodier og jeg koser meg når jeg blar i den og finner oppskrifter jeg vet at både min mormor og min oldemor har laget før meg. Boken er både en kokebok og en hjelp for husmoren. Her finner man alt man trenger for å dekke til fest, pleie syke, sylte, slakte, hermetisere og bake. Og her finner jeg gamle oppskrifter som jeg tar med meg videre for å skape våre nye juletradisjoner.

I tre dager nå har jeg jobbet for å lage ekte, hjemmelaget appelsinmarmelade. Jeg har fulgt Fru Schønbere Erkens gamle oppskrift til punkt og prikke, som både min mormor og min oldemor har gjort før meg. Akkurat det er jeg ikke i tvil om, for akkurat den siden er den desidert mest slitte i hele boken.

Fru Schønberg Erken, oldemoren min, mormoren min og jeg har gjort det på denne måten:

Appelsinmarmelade

1,8 kg appelsiner
2,7 liter vann
sukker

Dag 1:

Vask appelsinene godt og skjær dem i så tynne skiver som mulig. Jeg valgte å dele appelsinene mine i fire store båter før jeg kuttet dem i tynne skiver. Ha dem i en stor bolle eller skål og hell over vannet. Dekk til med plast og la appelsinene stå kaldt i 24 timer.

Dag 2:

Hell appelsinene og vannet i en stor kjele og og kok til skallet er helt mørt, ca 1 1/2 til 2 timer. Unngå å rør for mye, så ikke appelsinskivene detter helt i fra hverandre.

Når appelsinene er møre helles de over i en stor bolle og settes kaldt til neste dag.

Dag 3:

Vei appelsinene og tilsett en kilo sukker per kilo appelsinmasse. Ha alt i en stor kjele og varm forsiktig opp. Kok på svak varme til marmeladen blir stiv. Dette tar ca to timer. For å sjekke om marmeladen er stiv tar du en liten skje marmelade og drar den ut på en kald tallerken.

Hell marmeladen over i rene, kokte glass og avkjøl.

 

 

       

2 tanker om “Fru Schønberg Erken og jeg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.