Kokebokbonanza

Denne julen har kokeboksamlingen min hatt en formidabel økning. Ikke bare i antall bøker, men også i kilo (!) og innen kategorien avanserte kokebøker for spesielt interesserte.

Totalt har jeg fått ni (!!) kokebøker denne julen, og jeg kjenner jeg blir litt bekymret når jeg tenker på forventingene til giverne og andre som er vant til å nyte godt av min matlagning.

Fra en supergod kokkevenninde har jeg jeg fått to flotte Eyvind Hellstrøm bøker, «Enkle og perfekte menyer» og «Inn med sølvskje», som han har skrevet med Ann Kat Hærland. Fine og morsomme bøker med masse fine bilder og inspirasjon i massevis. Dette er bøker jeg føler at jeg behersker, og som kan gi meg gode ideer og tips.

Min far, slektsforskeren, oppdaget for ikke så lenge siden at vi er i slekt med Hanna Winsnes. Hanna Winsnes skrev i 1845 det som regnes som norges første kokebok, Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen. Boken ble trykket i mange opplag og var meget poulær da den utkom, men har på grunn av den gotiske skriften og de gamle måleenhetene gått i glemmeboken. I 2004 tilrettela Hilde Diesen, som er Hanna Winsnes tipp-tipp-oldebarn kokeboken for det moderne kjøkken og denne boken fikk jeg i gave av min far.

Kokeboken inneholder mange klassiske og gammelmodige retter, men også overraskende mange morsomme og spennende retter som vi også bruker idag. Her finnes oppskrifter på alt fra kalvedans, napoleonskake, soyasaus, stekte lammenyrer og lutefisk. I den nye språkdrakten er dette en bok som er lettere i bruk enn min gamle Fru Schønberg Erken.

Sist, men ikke minst, fikk jeg av Mannen en kokeboksamling som jeg aldri har sett maken til! En kokeboksamling som gjør meg både glad og bekymret på en gang. Glad fordi det finnes så mye kunnskap der ute og fordi det finnes folk som har så stor glede for faget at de vil dele den med flest mulig. Bekymret fordi jeg aldri kommer til å få lest og forstått alt de skriver om, fordi den inneholder så mye kunnskap, så mange teknikker og så mange utfordringer at jeg ikke vet om jeg har evner, tid og tålmodighet til å prøve en brøkdel av dem.

Kokebokseriene «Modernist Cuisine» er skrevet av Nathan Myhrvold, Chris Young og Maxime Bilet og et lag bestående av 20 kokker. De har laget en komplett kokeboksamling som tar for seg historie, råvarer, teknikker og oppbygning. De fem første bindene er rikt ilustrerte, med flotte matbilder jeg aldri har sett maken til før. Boken lar seg ikke beskrive med få ord, gå inn på hjemmesiden og se selv!

 

 

9 tanker om “Kokebokbonanza

  1. jeg må bare si at jeg gleeeeder meg til å besøke deg snart! 🙂 jeg har hørt om, men ikke sett så nøye på den modernist cuisine-serien. så over innholdsfortegnelsen nå og den ligner på deler av pensumlisten i utdanningen min! 🙂 heldige du som har fått mye kjekt lesestoff!!

  2. For noen fantastiske julegaver! Eneste kokeboka under treet her i år var Min mat: Det kokkene lager til seg selv. Morsom vri. Min mor snakker ellers om en gammel kokebok hun har funnet etter min bestmor og som jeg skal få. Tro om det er Hanna Winsnes sin?

    Modernist Cuisine ser forlokkende og avskrekkende ut på en gang. Er resten av innholdet like fantastisk som bildene?

    • Eller så er det Fru Schønnberg Erken sin Stor kokebok. Den har jeg og etter min mormor og oldemor. Er veldig glad i den!!

      Modernist Cuisine er utrolig fin, både bilder og tekst! Gleder meg til å bruke de!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.