Når en pepperkakebaker baker pepperkakekaker…

Julen for meg begynner når jeg baker pepperkaker. Når lukten av nellik og ingefær sprer seg i huset og det endelig er helt greit å finne fram barnet i seg og begynne å lage figurer i de fineste fasonger. Det er noe eget med pepperkakebaking, det er liksom så mye kosligere enn all mulig annen baking. Det bringer minner om mange andre koslige pepperkakebakestunder. Om pepperkakebaking med mamma og mine to brødre. Om krangling om figurene. Om pynting av pepperkakehuset. Om smaken av rykende ferske pepperkaker og om forventningene om julen som var så nær. Og i bakgrunnen, bestandig de samme julesangene fra en sliten kasettspiller med sprakende lyd. Ingenting skaper julestemning som pepperkakebaking!

Pepperkaker

2 dl sukker
1 1/2 dl lys sirup
1 ts ingefær
3 ts kanel
1 ts nellik
1 ts kardemumme
1 ts natron
150 gram smør
1 egg
500 gram hvetemel

Kok opp sukker, sirup og krydder. Ha i smøret og la det smelte i blandingen. Tilsett egget og hvetemelet litt etter litt. Du må røre masse, og det er tungt. Det er viktig at det ikke er melklumper i deigen.

La deigen hvile natten over.

Kjevl tynne leiver og stikk ut fine figurer og legg dem på stekebrett med bakepapir på. Stek midt i oven på 200 grader i ca 10 minutter.

Denne oppskriften egner seg også perfekt til pepperkakehus.

1 tanke om “Når en pepperkakebaker baker pepperkakekaker…

  1. mmm…julekakebakst skal være på den gode, gamle måten! jeg har andre favoritter enn pepperkaker selv, men det viktigste er lukten, stemningen og kosen..:) snart jul!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.