Rask hverdagsmat med tid til hverdagskos

Jeg har blitt spurt om hva som er mine triks i en travel hverdag. Hva jeg, og vi, gjør for å spare tid i hverdagen, og hvordan jeg får tid til å lage sunn og god hjemmelaget mat til den lille familien vår. Dette er ikke enkle spørsmål å svare på. Og jeg vet ikke om jeg har verken rette eller god svar å komme med. Men jeg vet at vi har endret litt på rutiner og forventninger etter at hverdagen innhentet oss og vi var to store i jobb og en liten i barnehagen.

Jeg har begynt å handle inn til mange flere dager enn jeg gjorde før. Og jeg forsøker å gjøre det alene. På full mage, med et våkent sinn, og Mannen og Lille Tulla hjemme. Jeg kjøper masse grønnsaker, gode hovedråvarer og satser på minst mulig småhandling i løpet av uken. Det er både billigereog sunnere enn å gå i butikken rett etter jobb og barnehage.

Den kanskje viktigste endringen jeg har gjort for å få en lettere og hyggeliger hverdag er å ta med meg Lille Tulla på kjøkkenet i myestøre grad. Så lager vi litt mat sammen, koser litt, trøster litt, oppdager nye og spennende ting og lager litt mer mat. Det er ikke den mest effektive måten å lage mat på, men det er den kosligste. Og den eneste måten jeg får til å opprettholdet målet om at Lille Tulla bare skal få mors hjemmelagede og gode mat!

Et annet tips er å holde seg til enkle og greie retter. Det de på engelsk kaller one-pot wonders (eller èn grytes retter som det blir på norsk), er supert med tanke på minst mulig oppvask og færrest mulig gryter og panner å holde styr på. Her hjemme lager vi mye mat bare med ovnens langpanne. Jeg kutter grønnsker og poteter i grover biter, har på krydder og kanskje litt urter og vann og legger over kjøtt, kylling eller fiskestykker. Dette kan kose seg alene i ovnen og Lille Tulla og jeg kan fortsette leken vår uforstyrret mens vi venter på at maten skal bli ferdig.

Nakkekoteletter med rotgrønnsaker (til fire store og en liten)

4 nakkekoteletter
2 rødløk
4 hvitløksfedd
1/4 sellerirot
1 stor søtpotet
1/2 kålrabi
12 poteter
4 gulrøtter
rosmarin
salt og pepper
vann
litt buljong eller fond hvis du har

Kutt alle grønnsakene i grove biter og ha dem i ovnens langpanne. Hakk rosmarin eller strø over litt tørket rosmarin. Kryddre med salt og pepper.

Salt og peppre kotelettene og brun dem i en varm panne med litt olje og smør. De skal ikke stekes ferdig, bare få fin farge.
Når kotelettene er ferdig svidd av legger du dem over grønnsakene i langpannen. Hell ca 1/2 liter vann i den varme stekepannen og kok den ut.  Hell det kokende vannet over kjøttet og grønnsakene i langpannen. På denne måten får du med mest mulig smak fra kjøttet når du steker det.

Sett langpannen i ovnen og stek på 200 grader i ca 20 minutter. Grønnsakene må være møre før du tar dem ut. Synes du det blir lite saus tilsetter du mer vann (eventuelt med en buljongterning i).

Alle de flotte bildene i dette inlegget er tatt av min supre fotovenninde Nina Furunes. Se enda flere flotte bilder av henne her.

 

 

 

 

2 tanker om “Rask hverdagsmat med tid til hverdagskos

  1. Tilbaketråkk: Foto til “Rask hverdagsmat med tid til hverdagskos” | Nina Furunes – Life is a journey, not a race

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.