Smørfråtsing i smørkrisetider

Hele Norge sulter etter smør. Hyllene er tomme i de aller fleste butikkene og folk begynner å bli desperate. Hvordan skal de få smør til jul? Til julebaksten? Eller til kålråbistappen?

Men ikke hjemme hos oss. Mannen kom hjem med masse smør forleden dag. Flinke Mannen min! Han har skjønt at av godt smør lager man god mat. Og at jeg bruker MYE smør i matlagningen. «Premien» for den flotte smørhamstringen er at jeg har laget yndlingsmaten han i helgen.

Biff med hjemmelaget bearnaise til to personer

De viktige ingrediensene for en enkel, hjemmelaget bearnaise.

2 biffer i ønsket størrelse

2 eggeplommer
250 gram smør
2 ts bearnaiseessens
2 ts syltet estragonlake
1 ts tørket estragon
3 ss vann
salt og pepper

Smelt smør i en kjele. Bruk lav varme og la melkestoffet synke til bunns. I en bearnaise bruker man bare det klare smøret, ikke melkestoffet.

Skill plommene fra eggehvitene og ha dem i en gryte eller bolle. Har du en gryte med litt rund bunn er det lettere å piske. Tilsett bearnaiseessens, estragonlake og vann og pisk over svak varme. Når man lager en saus med egg er det velidg viktig å sjekke ofte at sausen ikke blir for varm, for da vil eggene koagulere. Eggene må bli litt stive (nesten som en eggeedosis) før du begynner å spe med smøret.

Pisk masse når du sper med smøret!

Når eggene er klare for smøret er det viktig at du sper forsiktig til å begynne med. Rør godt og bruk god tid. Hastverk er lastverk når man skal lage en god bearnaise!

Sped med smøret til du får en fin konsistens på sausen. Føler du at den blir for tykk kan du tilsette en eller to spiseskjeer med vann. Smak til med tørket estragon, salt og pepper. Når sausen er ferdig er det viktig at den holder en jevn tempretur. Den vil sprekke hvis den blir for varm og hvis den blir for kald.

Når sausen er ferdig steker du biffene i en god og varm panne med smør og olje. Er biffene tynne vil de ikke trenge mer enn ett til to minutter på hver side før de er ferdige. Husk at biffene må hvile litt før servering!

Til biffene våre serverte jeg stekt løk og brokkoli og en pastinakpurè. Pureen lagde jeg enkelt ved å koke to små pastinakrøtter i melk til de er helt møre. Deretter silte jeg av melken og kjørte den glatt med stavmikseren. Smak gjerne til med litt smør, salt og pepper.

Vel bekomme!

 

 

 

6 tanker om “Smørfråtsing i smørkrisetider

  1. NAM!jeg bestiller hjemmelaget bearnaise i januar!!:) en god biff må vi ha, men tilbehør kan vi variere..slik at du får et nytt blogginnlegg! 😉
    hilsen en som ikke får tak i smør………..:(

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.