Spiselige julegaver

Ribba er i ovnen, Lille Tulla er på trilletur med Mormor og Morfar, Mannen sover og endelig har jeg tid til å sette meg ned og skrevet litt her.

I år har jeg kost meg masse med å lage diverse godt som har blitt spiselige julegaver til familie og venner. Det virkelig store prosjektet var eggelikør, en drikk som jeg forbinder mest med min far, men som til stadighet dukker opp i amerikanske filmer og tv-serier som handler om jul. Jeg har lenge hatt lyst til å lage det, og endelig kom en perfekt anledning. Så kjære venner og familie, jeg håper dere har sansen for mitt assorterte utvalg av julegodter!

Eggelikør a la Rockekokken

1 liter fløte
1 liter melk
360 gram sukker
20 eggeplommer
2 ts vaniljesukker
Saften av 4 mandariner
Vodka eller annen sprit etter smak

Kok opp fløte og melk med sukker og vaniljesukker. Når det har kokt opp tilsettes saften av fire mandariner. Avkjøl litt.

Skill eggeplommer og hviter og ha plommene i en bolle. Visp dem lett. Spe forsiktig med litt av den varme væsken. Eggeblandingen skal holde samme tempratur som den andre væsken, dette for at eggene ikke skal koagulere. Hell deretter eggeblandingen over i gryta med resten av væsken og sett gryten tilbake på varmen. Bruk en slikkepott til å røre med og varm opp under stadig omrøring. Likøren skal varmes opp og tykkne, men må IKKE koke. Den er varm nok, og tykk nok, når du kan ta «roseprøven» på den. Ha likør på slikkepotten, dra en strek over den med fingeren og se om likøren renner over streken du har laget. Gjør den ikke det er den tykk nok. Dette kan også gjøres ved å dyppe en treslev i likøren og deretter blåse på baksiden av den, «rosen» som oppstår når du blåser skal «henge igjen» på sleven.

Når roseprøven er bestått må likøren av varmen så fort som mulig. Hell alt over i en kald bolle og la det avkjøle.

Når væsken er helt kald smaker du til med sprit og heller likøren over på passende flasker.

Igjen har jeg fått hjelp av den supre fotovenninden til å ta noen flotte bilder. For å se flere fine bilder, gå inn på hennes blogg.

2 tanker om “Spiselige julegaver

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.