Jula varer helt til påske

Jula er for god til å gi slipp på den riktig enda. Det er for mye god mat det er alt for lenge til vi kan spise igjen. For mye god mat som forsvinner fra butikkhyllene og vår bevisthet og som ikke dukker opp igjen før i midten av november. Denne maten vil jeg nyte litt til før jeg pakker den bort!

I følge gammel tradisjon er trettende dag jul (eller 6. januar om du vil), den siste juledagen. Følger man den tradisjonen er det enda fire dager igjen til å kose seg med litt mer av den deilige julematen. Fire dager til å nyte god gammeldags julemat, kanskje på den gamle og tradisjonelle måte, eller kanskje med en ny vri. Idag hadde vi pinnekjøtt med smørsaus og rotpurè. Sausen er inspirert av Hellstrøm, lært av en venninne og testet ut og endret av meg. Som et ekstra tilbehør til det klassiske pinnekjøttet er dette helt supert. Og kanskje en fin ting å imponere med neste gang du skal invitere gjester på pinnekjøtt?

Pinnekjøttsaus

1 dl pinnefett (det som er under pinnene eller risten i gryten når kjøttet er ferdig kokt)
200 gram kaldt smør
0,5 dl fløte
Pepper

Hell pinnefettet i en liten gryte og varm det opp. Det trenger ikke koke og skal ikke stå på varmen etter at smøret er kommet oppi. Kutt smør i terninger og ha de oppi gryten. Bruk stavikseren og pisk smøret inn i kraften til det blir en tykk saus/krem. Hell over fløten og smak til med pepper. Tilsett evt mer pinnefett hvis du ønsker enda mer pinnekjøttsmak av sausen din.

Det viktige med denne sausen er at den ikke blir for varm etter at du har pisket inn smøret. Da vil den sprekke. Hold den derfor lun på siden av komfyren og sørg heller for at resten av maten er så varm at det ikke gjør noe av sausen ikke koker.

3 tanker om “Jula varer helt til påske

  1. Det er alltid godt med pinnekjøtt! Men har du prøvd pinnekjøtt med sirup? Det er en tradisjon fra Nordfjord som farmoren til Yngve tok med til Bergen, og som vi har tenkt å føre videre! Min familie er iallfall frelst 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.