Langsom gryterett

Denne ukens utfordring på Matbloggsentralen, er gryteretter og i den forbindelse har jeg latt meg inspirere. Toro har lurt nordmenn til å tro at gryteretter må inneholde kjøttdeig, være dvaske i smak og utseende og la seg lage på 20 minutter. Ingen av dele er sant.

Hjemmelagede gryteretter er så mye mer. Det er gode smaker og spennende råvarer. Det er gode og varierende konsistenser, ikke en limete gryte som knapt vil slippe gryten den er laget i. Gryteretter kan være festmat eller hverdagskost. Det kan være gryter som skal koke i time etter time, eller enkle gryter som er ferdig på kort tid. Det kan være kjøtt, fisk, eller skalldyr. Med poteter, ris eller bønner. Så lenge du har en gryte, noen gode råvarer og kjærlighet til maten kan du lage fantastiske gryter av de enkleste ingredienser.

I retten jeg har laget denne gangen er bibringe av okse utgangspunktet. Dette er en billig råvare som trenger endel koketid for å komme til sin rett. Ønsker du å lage en hurtigere utgave av denne retten kan du bytte ut bibringe med okseplomme, mørbrad eller lignende.

Ingenting er som å ha en deilig gryte putrende på komfyren i time etter time. En duft med løfter om en deilig hjemmelaget middag med masse og intens smak. En middag av gode råvarer, laget med tid og kjærlighet. Som de sier på Matbloggsentralen, det krever litt insats i begynnelsen, men så er det bare å nyte duften av middag i hele huset.

Dette blir ett av mine bidrag til ukens utfordring, håper dere tar turen inn her og stemmer på meg. Mitt andre bidrag er Lam i vin og fløte, som du finner her.

Oksegryte med butter beans (til 4 personer)

1 kg bibringe av okse
2 ss rapsolje
500 gram butter beans
3 mellomstore løk
1 kinesisk hvitløk
3 gulrøtter
7 dl vann
1 buljongterning eller flytende oksekraft
timian
salt og pepper
paprikapulver
(maizenna)

Ha bønnene i kaldt vann og la de stå i 8-10 timer. Har du ikke så god tid kan du helle kokende vann over bønnene, koke i noen minutter og helle av vannet.

Salt og peppre kjøttet og ha det i en god og varm gryte med litt nøytral olje i bunnen. Brun kjøttet godt på alle sider.

Kutt løk i grove biter og finhakk hvitløken. Ha dette i gryten når kjøttet er brunt. Sviss løken til den er blank, tilsett deretter vann og bønnene. Tilsett gulrøtter som er kuttet i store biter og kraft eller en buljongterning. Dryss over fersk eller tørket timian og paprikapulver og la det hele koke i minimum to timer. Pass på at for mye væske ikke fordamper underveis, og tilsett eventuelt mer vann. Når kjøttet er  mørt (slipper benet) smaker du til med salt og pepper. Ønsker du en tykkere saus kan du jenvne med litt maizenna.

Jeg serverte gryten min med en enkel potetpure og ferskt brød.

 

 

3 tanker om “Langsom gryterett

  1. dette ser godt ut på en kald vintersdag! hehe, vet ikke om toro går inn for å lure folk, men vi får håpe ting blir bedre når de får en ny produktutvikler etter påske da..;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.