Fasten varer helt til påske

Idag er det feitetirsdag, og selv om fastelavenssøndag var på søndag som var, er det fortsatt lov å kose seg med deilige fastelavensboller. I følge gammel skikk var det idag man skulle spise den fete gode maten, og helst hvit mat, så da passer bollene fint idag også.

Bolledeigen som er utgangspunktet for fastelavensbollene er en vanlig hvetebolledeig, som jeg har skrevet om her før. Når man lager fastelavensboller er det greit å lage litt ekstra store boller, så er det plass til ekstra masse godt fyll.

Fastelavensboller (gir ca 16 store boller)

4 dl melk
100 gram smør
8,5 dl hvetemel
1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
1 pk gjær

Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Varm det hele opp til 50-60 grader. Bland det tørre i en bakebolle og hell over den varme melkeblandingen. Elt/kjør i kjøkkenmaskin i noen minutter til deigen er fin og smidig. Den bør ikke være for hard, for da blir bollene kompakte og litt harde. Hemligheten er at deigen skal henge igjen i bunnen av bakebollen din og slippe kantene av bakebollen når den er passe.

Hev deigen i 20-30 min.

Del deigen opp i litt store, emner og trill runde boller. Sett dem på en bakeplate kledd med bakepapir og la dem etterheve i ca 20 min. Jeg satte ovnen på 40 grader og hevde bollene i ovnen.

Når bollene er ferdig hevet tok jeg brettene ut av ovnen, varment ovnen opp til 200 grader og stekte ett og ett brett i ca 15 minutter til bollene var gyldne og fine.

Avkjøl bollene på rist. Det er viktig at de er helt kalde før du fyller dem med kremen.

Pisk krem av kremfløte og smak til med melis og bringebærsyltetøy. Del avkjølte boller i to og fyll dem med kremen. Legg «lokket» på og strø over med melis og server herligheten!

 

5 tanker om “Fasten varer helt til påske

  1. er det en spesiell grunn til at du bruker så varm væske og hever bollene i ovnen? de så gode ut…Bollehjertet banker litt her også, men det er aldri plass til mer enn en fastelavensbolle av gangen..

  2. Fordi vanlig tørrgjær tåler mye høyere tempratur enn det som står på pakken. Og fordi varmen hjelper hevingen til å gå fortere. Bakerier har som regel raskeskap der de etterhever bakværkene på ca 45 grader.

  3. Varmen gjør at det går fortere ja, men jeg syns ofte at bakverket blir saftigere og luftigere når deigen får litt tid på seg. Og deigen blir ganske varm når den går i maskinen, så jeg pleier å bruke kjøligere væske. Klarer du å beholde fuktigheten i deigen når du hever i stekeovnen? Dekker du med klede? 🙂

  4. Disse så fantastisk gode ute!! Tror nok jeg må lage dem selv om fasten er over for leeeeenge siden:) Hadde ikke tenkt på at jeg kunne heve dem i ovnen. Passer perfekt på mitt kjøkken som har dårlige vinduer og alltid kaldt!! Gleder meg til store perfekte hvetebakster!!:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.