Enkel, hjemmelaget pasta

Jeg kjenner folk som lager all pastaen sin selv. Det gjør ikke jeg. Jeg har ikke pastamaskin, jeg har ikke laget pasta på mange år og jeg drømmer heller ikke om å lage det igjen. Jeg synes rett og slett ikke at det er verdt det. Kjøpepasta er mer enn bra nok for meg. Med untak av en superenkel og god pastarett. Gnocchi. Den må være hjemmelaget, og jeg gjør det gjerne.

Gnocchi er enkelt å lage når man kan det. Eller når man finner en god oppskrift som man tør å stole på. Deigen virker kanskje litt bløt, men etter litt hviling i kjøleskapet vil du merke at den er lett å jobbe med og at gnocchiene dine blir både gode og fine. Som en kjøkkensjef jeg jobbet med sa: «Ikke ha for mye mel i deigen din. Det er potetpasta du lager!»

Her kommer min enkel gnocchioppskrift, prøv deg gjerne fram med ulike tilsetninger, men pass på at deigen ikke blir for tør.

Knus potetene med en gaffel

Gnocchi (til fire personer)

800 gram kokte poteter (helst mandel)
1,75 dl hvetemel
2 egg
2 ss smør
(smak etter ønske)

Skrell potetene og kok dem i vann uten tilsatt salt. Når potetene er helt møre helles vannet av og potetene dampes tørre.

Ha potetene over i en bolle og knus dem med en gaffel. Arbeid smøret inn mens potetene fortsatt er varme. Tilsett deretter eggene og halvparten av melet. Bruk en sleiv eller hendene og arbeid inn eggene og melet. Tilsett så mye mel at du kan lage en fin deigklump. Deigen skal være litt klissete, men det skal gå an å forme den til pølser med hennene.

Dekk til deigen og la den stå kaldt i ca to timer.

Når gnocchideigen din har hvilt ferdig koker du opp en kjele med vann, denne skal du koke pastaen din i. Tilsett salt og olje i vannet. (Husk at pastavann skal være ganske salt.)

Trill pølser som kuttes i 1,5 cm tykke skiver

Trill pølser av deigen og kutt dem opp i ca 1,5 cm store biter. Ha ca 20 biter oppi det fosskokene vannet av gangen. Når du slipper gnocchiene dine oppi vannet vil de synke til buns. Det er viktig at du ikke rører i vannet, de vil ikke sette seg fast i bunnen. Når gnocchiene er ferdig kokt vil de stige opp til overflaten. (Dette vil ta ca ett minutt hvis vannet fosskoker.) Ta dem da opp med en fiskeøse og ha dem over i en bolle med isvann og la dem avkjøle seg. Fortsett på denne måten til du har kokt alle gnocchiene.

Det er viktig at gnocchiene bare ligger i vann til de har blitt avkjølte. Ligger de for lenge i vann vil de løse seg opp og bli vasne og udelikate.

Tomater og gressløk er vendt inn og retten er klar

Gnocchi med bacon og tomat (til fire personer)

  gnocchi
500 gram bacon i terninger
2 løk
6 aromasopp eller sjampingjonger
2 dl fløte
1 pk cherrytomater eller lignende
gressløk
pepper

  Kutt bacon i terninger og sopp og løk i tynne skiver. Del tomatene i to og finhakk gressløken.

Stek bacon sprøtt i en varm stekepanne. Sett det til side og stek sopp og løk gyldent i den samme pannen.

Stek gnocchiene gyldne i litt smør og tilsett deretter det stekte baconet og sopp og løkblandingen. Hell over fløten og la det koke opp. Smak til med pepper.

Rett før servering tilsettes tomatene og gressløken. Server gjerne retten med en grønn salat.

6 tanker om “Enkel, hjemmelaget pasta

  1. Er det liv i rockekokken?:) jeg vil gi deg en utfordring: har du tipd til gode retter med safran? Tenker på noe annet enn gul ris og lusekatter…;)

  2. Tilbaketråkk: Finalistene i pastautfordringen

  3. Tilbaketråkk: Finale i ukens utfordring!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.