Bursdagsmiddag

Her i huset feirer vi 2-års dag fortiden. Hvis Lille Tulla kunne bestemme skulle vi ha spist pølser hver dag. Mammaen er ikke helt enig i det, og det er tross alt jeg som bestemmer. Siden selve bursdagen er på en hverdag har vi hatt litt feiring før dagen og skal ha litt feiring etter dagen. På selve dagen har det bare vært oss tre. Oss tre og en vanlig, men uvanlig hverdag. Vi har hatt bollefrokost på sengen, gaver, ekstra god middag og kake. Lille Tulla svarte konsekvent nei, når vi spurte om hun hadde bursdag, men hun var to år! Med andre ord er det mye som ikke er forstått enda, men at det har vært noen innholdsrike og opplevelsesrike dager er det ikke tvil om.

Bursdagsmiddagen ble hjemmelagede kyllingnuggets med pommes frites og coleslaw. Litt kos, litt usunt, litt sunt, litt sesong, litt kliss, litt barnevennlig og litt voksenvennlig. Også passer det jo fint med kyllingmiddag når matbloggsentralen har kyllingutfordring denne uken. I tillegg har de en konkurranse gående sammen med Coop fortiden, der temaet nå er høst. Både potetene og kålen er i sesong fortiden, og litt kosemat når høsten og kulda setter inn passer fint. Så da legger jeg like godt inn denne oppskriften på begge utfordringene og håper på det beste.

Kyllingnuggets a la Rockekokken
(til 4 personer) 

4 kyllingbryst
4 ss hvetemel
4 ss maizenna
salt og pepper
1 dl soyasaus

3 store nypoteter per person

nøytral matolje til fritering

Coleslaw

1/2 kålhodet
1 løk
2 gulrøtter
1/2 beger lettrømme
150 gram majones
1 ts sennep
saften av 1/2 sitron
tabascosaus
salt og pepper

Kutt potetene i staver på langs. Det er viktig at de er ca like store. Behold gjerne skallet på, bare sørg for at de er rene.
Ha poteten i en stor bolle og la de renne av under rennende vann i minst 10 minutter. Dette er for å få ut en del av stivelsen fra potetene og for at de dermed skal bli sprøere når du friterer dem.

Kutt kålen og løken i tynne strimler (så tynne som du klarer) og rasp gulrøttene på et rivgjern.  Bland dette med de øvrige ingrediensene og smak til. Tilsett gjerne mer rømme og majones hvis du ønsker er våtere salat. Restene er supre å ha på brødskiven sammen med kjøttpålegg.

Kutt hvert kyllingbryst i 8-10 biter og mariner dem i soyasausen. Bland mel, maizenna og salt og pepper. Dette skal kyllingen vendes i rett før den friteres. Dette vil gi den et sprøtt lag ytterst.

Varm oljen forsiktig opp. Det er viktig at den ikke blir for varm, og at den holder en jevn varme under hele stekeprosessen. Den beste temperaturen å steke i er ca 180 grader. Har du ikke et steketermometer kan du sjekke om oljen er varm nok ved å stikke baksiden av en tresleiv ned i oljen. Bobler det rundt sleiven er oljen varm nok. Ha ALLTID et lokk som passer til den gryten du friterer i når du friterer. Skulle du være uheldig å få antent oljen, kan du legge lokket på og slukke brannen. Du vil trenge en god del for å fritere mest mulig av gangen. Jeg hadde 2 liter olje og måtte fritere mine poteter i tre omganger.

Begynn med å friter potetene. Det er viktig at de er så tørre som mulig når du har dem i oljen. Pass også på at du ikke har i så mye av gangen at det koker over. Poteter bør friteres to ganger for at de skal bli sprøe. Den første gangen blansjeres de (dvs de blir kokt nesten ferdig) og den andre gangen skal de få farge og bli sprø. Ha potetene over i en kurv eller sil når du tar dem ut av oljen. Det er viktig at de får rent av seg med en gang, ellers blir de vasne. Salt og peppre mens de fortsatt er varme.

Når alle potetene er ferdig fritert, tar du kyllingen opp av soyamarinaden og vender dem i mel- og maizennablandingen. Sørg for at det er et godt lag og at det dekker over hele kyllingen. Friter kyllingen til den har fått en gylden og fin brunfarge. Også kyllingen bør komme rett over i en sil eller en kurv når du tar dem ut av oljen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.