En skikkelig god sjokoladekake

Dette er en sjokoladekake av den gode, gamle sorten. Den er ikke fancy med mange forskjellige sorter fyll og kremer, men den er kjempegod. Også blir den bedre og bedre av å stå litt! Jeg har vokst opp med denne kaken i barnebursdager og den har alltid vært vår favorittsjokoladekake. Ikke noe tørr langpannekake laget på kakao hos oss nei, ekte sjokoladekake takk!

Trøffelkake

300 gram sukker
150 gram smør
2 egg
50 gram kokesjokolade
2 dl melk
300 gram hvetemel
3 ts bakepulver

Rør smør og sukker hvitt. Smelt sjokoladen i melken og hell det i smørkremen. Tilsett eggene ett og ett. Tilsett tilslutt melet og bakepulveret og bland godt.

Hell deigen i en godt smurt, rundt form (24-26 cm). Kaken stekes 40-50 minutter på 180 grader. Mot slutten av steketiden kan det være lurt å dekke kaken med et bakepapir så den ikke blir for brun på toppen.

Glasur og fyll

50 gram smør
250 gram melis
50 gram kokesjokolade
3 ss sterk kaffe
1 egg

Smelt smøret og ha sjokoladen i mens smøret fortsatt er varmt. Smelt forsiktig. Tilsett kaffen og melisen og rør godt. Når all melisen er rørt ut tilsettes ett egg.

Når kaken er helt kald deles den i to (eller flere) lag. Smør glasur mellom lagene og oppå kaken. Hvis jeg lager kaken for å ha den til dagen etter sparer jeg gjerne litt av glasuren til jeg skal pynte kaken. Da blir den glatt og fin og pynten vil feste seg bedre på kaken.

Denne kaken er super til både store og små, og egner seg godt til oppbevaring. Den holder seg fint i kjøleskapet i minst en uke.

6 tanker om “En skikkelig god sjokoladekake

 1. Hei.

  Jeg er ikke en kakebaker, og kommer mest sansynlig ikke til å bli det. Jeg er en liten reser på mat, sauser og dessert, men med engang kakerøren møter springformen i mitt hjem så synker selvtilitten i samme takt som midten på kaken.

  Jeg fulgte oppskriften din til punkt og prikke, denne gangen gjorde jeg alle ingrediensene klar først, og jeg satte i gang.

  Luftig kakerøre, smakte godt, ingenting som fløt eller klumpet seg. Jeg var faktisk imponert over meg selv og for første gang i mitt 25 års gamle liv tenkte jeg » kanskje jeg får det til denne gangen?».

  Jeg smurte formen, lenge og godt. Kakerøren ble med den største kjærlighet og de mykeste bevegelser flyttet fra bakebollen og ned i springformen. Jeg satte alt inn i midterste hylle i en forvarmet ovn. Og jeg bevegde meg ikke inn på kjøkkenet før klokken sa i fra at det nå er påtide å dekke til kaken med bakepapir.

  Da listet jeg meg inn, dro kjøkkenhåndklærne til side (trenger jeg å nevne at jeg hadde store forventninger?) og hva ser jeg? I midten hadde kaken sunket så mye at når jeg stakk en strikkepinne for å sjekke om den var ferdig så var det GODT under en centimeter kake igjen på midten.

  Jeg skjønner ikke hvor resten av kakedeigen er blitt av, da det i utgangspunktet var mye mer enn det. Rundt dette hullet så var det en HØY kant.

  Etter kaken hadde kjølt seg ned (og jeg hadde felt noen tårer) skar jeg ut det som minnet om en sjokoladepannekake fra midten og satt igjen med en: –> O <— formet kake!

  HVA GJØR JEG FEIL?

  Kakene min blir alltid feil, enten så heves de bare på midten, eller bare rundt, eller så heves de på ene siden og ikke på den andre siden. Jeg har til og med (og dette er helt seriøst, ikke en effekt for å virke mer desperat etter kakebakegåten) opplevd at jeg løsner en deformert kake ut av springformen der den raser utover kjøkkengulvet mitt som et leirras (det ble servert en måneformet kake til kaffen, og med måneformet mener jeg den størrelsen månen har siste dagen den lyser på vei ned) ..

  HJELP

  Mvh

  Charlotte

  • Oi!!
   Du vinner i alle fall pris for både lengste kommentar, enorm insatsvilje og mange tapre forsøk. Når det kommer til hva som går galt er det litt vanskelig å svare. Det høres jo ut som om du har gjort mye (alt?!) riktig, men likevel blir det ikke bra. Jeg er desverre ingen konditor selv (og kokker pleier faktisk å hate å bake) og har ikke noen veldig gode svar på stående fot.
   Generelle tips pleier jo å være at man skal være nøye med oppmåling, bruke romtempererte egg (fordi det blir luftigere da) og sørge for at allle råvarer er ferske (sjekk feks dato på bakepulveret).
   Denne kaken skal jo i utgangspunkte være en relativt enkel kake som verken trenger stive eggeplommer eller eggehviter eller andre vansklige «hindre» på veien.
   Mitt tips må nok desverre bare bli å forsøke igjen. Være kjempenøye med oppmåling og å lese oppskriften og kanskje senke temperaturen i ovnen litt fra det du hadde denne gangen. Alle ovner er ulike og det tar en stund før man blir «venn» med en ny ovn.

   Og som en trøst på veien kunne jeg fortalt om den gangen jeg gråt mine bitreste tårer over en sitronterte som ikke ville det samme som meg!! (og jeg har laget den 100 ganger før!!)Så selv ikke fagbrev og mange års erfaring er noen garanti for å lykkes….

 2. Hmm, hadde jeg lest Charlotte sin kommentar først så hadde jeg ikke startet på denne kaken…..men jeg leste dette ETTER at kaken ble satt inn i ovnen.
  P.t ser kaken helt normal ut, den er ikke sunket ned eller noe, men jeg har igjen 20 min av steketiden……så vi venter i spenning:-)

 3. Hei. Dette er min nye favoritt sjokoladekake. Har bakt den to ganger i sommer. Og ble like fornøyd begge gangene. Saftig kake som blir høy og fin.Gang nr.2 ville jeg ha en mørkere kake, så tilsatte bare 1 ts kakao i kremen. Takk for god oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.