Fårikålens festdag feires den siste torsdagen i september hvert år. Selv om vi har tyvstartet litt er det jo rett og rimlig at det kommer ett innlegg om fårikål i anledning denne dagen. Fårikål er hverdag og fest på en gang. Enkel mat å lage som klarer seg selv i timeshvis. Mat som alle har et forhold til, og som de aller fleste blir glad for å bli servert. Når bådet lammet og kålen er av ypperste norske kvalitet, er det ikke rart at dette har vært en norsk favoritt i årevis. Serverer du i tillegg ferske, norske nypoteter er dette virkelig en sesongmiddag som vil bli husket lenge.
Hvilket kjøtt du bruker i fårikålen din kan du avgjøre etter smak, tilgang eller lommeboken. Det er vanlig å bruke forpart av lam til koking og både bog, side og nakke er fint kjøtt til fårikål. Det som er viktig er bare at kjøtte får koke lenge nok. Først når det detter av beinet av seg selv er det ferdig. Er du tålmodig vil du få en super middag uansett hvilken stykningsdel du velger å bruke.
Fårikål
250-300 gram lammekjøtt per person
1/4 stort kålhodet per person
hel pepper
vann
hvetemel
salt
poteter
Når jeg lager fårikål foretrekker jeg å la kjøttet koke en stund alene før jeg tilsetter kålen. Da får jeg mørt kjøtt, men ikke helt istykkerkokt kål.
Ha kjøttet i en romslig kjele og sett den i vasken og la kjøttet renne av i noen minutter. Dette er for å bli kvitt endel urenheter i kjøttet.
Hell over nytt vann og sett kjelen på platen. Vannet skal være noen cm over kjøttet, da får du masse god kraft som du kan bruke i andre matretter senere. Kok sakte opp mens du skummer av urenhetene som vil komme til overflaten. Når kjøttet koker og det ikke er mer urenheter (grums) i vannflaten tilsetter du hel pepper. Personlig synes jeg halve sjarmen med fårikål er å «jakte på» hele peperkorn mens man spiser, men det blir like godt om du legger peppere i en oppsamlingsboks (som jeg ikke vet hva heter) og fisker den ut før du serverer.
La kjøttet koke/trekke til det er nesten helt mørt. Da kutter du kålen i grove båter og tilsetter den. Smak til med salt og la fårikålen trekke til kålen er myk og kjøttet er helt mørt. Vær tålmodig og kok helt til kjøttet slipper beinet. Det er verdt ventetiden når du spiser det møre kjøttet!
Ønsker du en litt tykkere sjy til fårikålen din tar du ca 1 dl av kraften i ett tett glass (eks et gammelt syltetøyglass) og tilsetter 1 ss hvetemel og rister dette godt. Hell dette tilbake i kjelen mens du rører godt. Kok opp og la det koke i 2-3 minutter. Gjennta dette til sjyen har fått den konsistensen du ønsker.
Server fårikålen rykende varm med kokte poteter.
Bra blogg!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg
Takk! Så gøy! Da håper jeg riktig mange lager fårikål til imorgen!
Vel fortjent, Rockekokken! 🙂
Takker!!! Det var gøy så lenge det varte!! 🙂