Jeg må også prøve å ikke kna

Det finnes tusenvis av oppskrifter på «no-knead bread» på internett og det er svært mange bloggere som har blogget om det. Selv har jeg syntes at det har sett ut som et realt griseprosjekt og holdt meg langt unna. Helt til nå. På bloggen til tanketanken fant jeg en oppskrift som passet meg perfekt. Deigen skulle ikke klisses med på noen som helst måte. Ingen bretting, ingen melsøl og ingen kjøkkenbenk som ser ut som den aldri har blitt vasket etterpå. Når framgangsmåten i tillegg er enkel, «ventetiden» er lenger enn arbeidstiden, var dette en oppskrift som gikk rett hjem hos meg. Totalt brukte jeg ca 26 timer på å bake brødet, men da klarte det seg selv i over 25 1/2 av dem.

Oppskriften jeg fant hos tanketanken finner du her, min oppskrift er en modifisering av denne. Jeg har doblet mengdene og brukt flere ulike sorter mel. Her i huset foretrekker vi (og spesielt jeg) at brødet skal være grovt, men uten hele korn, og siden det er jeg som baker er det jeg som bestemmer.

Brødet skal stekes i en form eller gryte med lokk, og det er viktig at denne tåler 250 grader. Det gjorde nemlig ikke min, så nå har jeg en kjele som ikke har hank på lokket. Så på min ønskeliste nå står det en form eller gryte til å ha «ikke kna-brød» i.

«Ikke kna-brød»

200 gram siktet rugmel
200 gram byggmel
100 gram helkorn hvete
200 gram sammalt spelt
300 gram hvetemel
1/4 pose tørrgjær
salt
8 dl vann

Mål opp og bland de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett vannet og rør deigen sammen. Deigen skal være veldig våt, men med en slikkepott var det lett å få blandet den.

Når deigen er blandet godt sammen dekkes bollen til med et lokk eller plastfilm. Deretter skal deigen stå til heving i mellom 12-20 timer. Min deig fikk stå så lenge som 22 timer, men resultatet ble bra likevel.

Nå skal deigen «vendes» og da finner man fram slikkepotten igjen. Ta fra kanten og samle deigen mot midten av bollen. Gjennta dette til hele deigen er vendt og alt er blandet godt sammen. Dekk til deigen igjen og hev i 1 1/2 til 2 timer.

Sett ovnen på 250 grader og sett den ildfaste formen eller gryten inn i ovenen mens ovnen varmer seg opp. Det er et poeng at formen skal være varm når deigen helles i. På denne måten dannes en skorpe med en gang, og brødet vil ikke sette seg fast, men blir lett å helle ut av formen når det er feridig stekt.

Når ovnen, og formen, er varm helles deigen over i formen. Sett på lokket og sett alt tilbake i ovnen (som nå holder 250 grader).

Brødet skal stekes i 30 minutter, ta deretter av lokket, senk temperaturen til 230 grader og stek videre i ca 20 minutter. Brødet skal da ha en sprø skorpe og gi en «hul» lyd når du banker på det. Velt brødet ut av formen og over på en rist og avkjøl.

 

5 tanker om “Jeg må også prøve å ikke kna

  1. Så gøy at du prøvde og at det ble vellykket! Mine er også grovere til hverdags, så sparer vi de fine til helga. Med tiden har jeg justert steketid og temperatur noe. Jeg digger de sprø skorpene brødet gir slik du beskriver her, men det er ikke alltid like lett å skjære gjennom – og lite samarbeidsvillig for en 6-åring som for tida mangler flere tenner enn hun har i munnen. Så nå varmer jeg gryta på full guffe, skrur ned til 225 grader når jeg heller deigen i gryta, og steker så 20 minutter med lokk og 20-25 uten lokk. Samme fine konsistens inni, men litt mer samarbeidsvillige skorper.

    Nå er gryta varm her, og en deig med fibra, grov rug og vanlig hvetemel er på vei inn 🙂

  2. neste gang du lager brød med så lang hvile/hevetid må du tilsette en ss eller to med sitronsaft.
    surt miljø bryter ned glutenet i melet slik at det blir mye lettere fordøyelig og sunnere for både voksne og barn, selv om man ikke har noen intoleranser! på samme måte som surdeig gjør ved lang hevetid.

    Jeg gjør det konsekvent med all brødbaking!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.