Lykken er å ha en langsom stek i ovnen…

Som tidligere nevnt har jeg denne høsten vært så heldig å få tak i et helt lam. Og med det lammet har det kommet en hel masse kjøkkenprosjekter som du blandt annet kan lese om her og her. Idag har tiden kommet for å tilberede og kose seg med det ene lammelåret. Noen har i huset har snart bursdag, og da er det jo på sin plass med en riktig god middag.

I dette hjemmet, som i så mange andre norske hjem, finnes det en leirgryte. Vi har en, men vi bruker den ikke. Inntil idag. Idag har vi børstet støv av den (bokstavlig talt) og senket den i vann og nå står den i ovnen og skal sørge for at vi får en lammestekmiddag vi sent vil glemme.

Fordelen med å lage mat i en leirgryte (eller en anne lukket form) er at du beholder fuktigheten som er i råvaren. Dette gjør at det er en fin måte å få en saftig stek eller annen type kjøtt eller fugl på. All væsken som er i kjøttet og det tilbehøret du velger å tilsette vil godgjøre seg inne i gryta under hele steketiden. Synes du at det blir for mye i væske i gryta når maten nærmer seg ferdig kan du godt ta av lokket mot slutten av steketiden. Så lenge varmen ikke er for høy vil ikke det ha så mye å si for kjøttet.

Det som er viktig når man tilbreder mat i leirgryte er at man bløtlegger den før man setter den i ovnen. Senk hele gryta i vann og la den ligge sånn i minimum 15 minutter. Sett også alltid gryta inn i kald ovn, sånn at den blir varmet gradvis opp. Hopper du over ett av disse punktene, risikerer du at gryta sprekker. Da er det bare å sørge for at det hele tiden er væske i gryten mens maten tilbredes og vente på et herlig måltid.

Og mens lukten av stek sprer seg i huset og Lille Tulla tar seg en strekk tenkte jeg å blogge om herligheten. Dette er mitt første forsøk på å lage mat i en leirgryte, og kanskje vil jeg ender litt på noe neste gang. Men her jeg sitter og kjenner den deilige duften føler jeg meg ganske sikker på at resultatet kommer til å bli bra.

Lammestek med tomatisert grønnsaksrøre

1 lammestek
1 stor rødløk
1 kinesisk hvitløk
1 grønn squash
1 aubergine
1 fennikel
3 store aromasopp
2 gulrøtter
1 bunt timian
Litt nøytral olje til steking
3 ss tomatpurè
5 dl lammekraft
Salt og pepper

Kutt alle grønnsakene i terninger. Jeg valgte å kutte dem veldig smått, men det er ikke nødvendig. Steken skal uansett stå så lenge i ovnen at grønnsakene vil bli møre og gode selv om du kutter dem litt større. Jeg valgte å kutte dem smått fordi jeg liker denne typen grønnsaksrøre veldig mør og uten «motstand» og fordi jeg synes det blir pent på denne måten.

Begynn med å svisse rødløken i litt olje. Finhakk hvitløken og tilsett denne. Når løken er blank og fin tilsettes soppen. La denne bli brun og fin på god varme før du tilsetter auberginen og squashen. Disse slipper en del vann under steking, så det er viktig å bruke godt med varme også nå. Er det ikke varmt nok vil grønnsakene koke, ikke steke. Tilsett til slutt gulrøttene og fennikelen og la disse også få litt tid i den varme pannen. Hell over finhakket timian.

Tilsett tomatpureen og «brenn den litt». Det vil si at den skal få godt med varme, dette for å knekke den råe tomatsmaken.

Hell over lammekraften, tilsett salt og pepper og kok opp. Røren skal kose seg i ovnen med lammesteken, så det er ikke nødvendig å smake den til enda. La den bare stå å trekke på svak varme mens du gjør klar lammesteken.

Bein ut lammesteken din (hvis ikke du har en veldig stor leirgryte). Ta vare på beinet og lag kraft av det. Det er også mulig å kjøpe lammestek uten bein.

Smør urtesmør (se oppskriften under) inni steken og rull den godt sammen. Bind den opp med hyssing.

Brun av steken i en god og varm stekepanne. Ha olje og litt av urtesmørret i panna og salte og peppre steken godt. Pass på at steken er brun og fin på alle kanter. Da er den «forseglet» og vil ikke slippe så mye væske under steking.

Hell grønnsaksrøren over i den bløtlagte leirgryten og legg steken oppå.

Sett på lokket og sett gryta inn i ovnen. Jeg satt den på rist på nederste rille. Sett ovnen på 150 grader og smør deg med tålmodighet. Har du god tid, kan du sette temperaturen enda lavere, har du dårlig tid, kan du sette den høyere. En tommelfingerregel vil alikevel være at en stek som har fått steke lenge på svak varme vil bli mørere enn en som har blitt hurtigstekt. Med andre ord, sett steken i ovnen rett etter frokost og kom deg ut på søndagstur! Når du kommer hjem venter det deg en herlig middag!

Jeg liker lammesteken best med en kjærnetemperatur på ca 65 grader. Da er kjøttet fortsatt rosa og fint. Foretrekker du litt mindre rødt kjøtt, venter du til steken når 70 grader.

Når steken er ferdig tar du hele gryta ut av ovnen. La kjøttet hvile (helst en halv time eller mer) før du tar det opp og kutter det i skiver. Legg steken tilbake og sett hele leirgryten på bordet. Jeg skal servere min stek med potetpurè tilsmakt hvitløk.

Vel bekomme!

Urtesmør:

1/4 potte persille
1/4 potte timian
saften av 1/4 sitron
250 gram temperert smør
Salt og pepper

Finkakk urtene og ha dem i en bolle sammen med det tempererte smøret. Det er veldig greit å bruke en kjøkkenmaskin til dette. Bland godt og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Vanlig norsk smør er tilsatt endel salt, så vær forsiktig med saltingen!

Dette smøret er også supert på smørbrød, til steking av kjøtt og fisk eller bare som luksussmør til «vanlige» brødskiver, så lag gjerne en større porsjon og kos deg med det til flere anledninger. Det holder seg fint i kjøleskapet i noen uker.

5 tanker om “Lykken er å ha en langsom stek i ovnen…

  1. Vær obs på at kjernetemperaturen i lammesteika fortsetter å stige LENGE etter at du har tatt den ut av ovnen, jeg pleier å ta ut min på 50º..

    • Stemmer at den stiger litt, men jegville fortsatt stekt den som jeg beskriver. Temperaturen faller relativt fort så mye at det ikke vil påvirke kjernetemperaturen mer enn noen grader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.