Saftkoking

 

Også denne høsten hiver jeg meg igang med matprosjekter jeg ikke har har prøvd meg på før. Jeg har et epletre fullt av to sorter (!!) nesten modne og fine epler. De skal snart bli til deilig eplegelè.

Mens jeg venter på hjelp til epleplukking, koser jeg meg med saftkoking. Formen min har ikke vært på topp i sommer, men takket være god hjelp fra venner og familie har jeg likevel frysen full av bær fra egen hage. Nå har jeg nesten ferdig nyoppusset kjøkken og er klar for noen prosjekter på kjøkkenet. Og jammen er det koslig å ha langsomme kjøkkenprosjekter som sprer god lukt i hele huset!

Siden bærene jeg har i frysen er frosne har jeg valgt å bruke dem til å lage saft av. Da er jeg ikke avhengig av pektinet i bærene og at de er av varierende modningsgrad vil ikke ha noe å si for resultatet. Bærene mine er også denne gangen plukket ganske grovt, og ripsen henger fortsatt på den lille hanken. Jeg mener bestemt at dette ikke vil ha noe å si for resultatet på saften min, men det gjør det veldig mye lettere å plukke. Jeg har valgt å lage en type «husholdningssaft» med en blanding av tre sorter bær, jeg er sikker på at det hadde blitt like godt med både flere eller færre ingredienser. Kanskje ender jeg også opp med å lage eplesaft etterhvert, fordi jeg tror det blir MYE epler i år!

Saftkoking og gelèlaging er egentlig to veldig like prosesser, men siden saften ikke skal bli stiv, er koketiden kortere. Får du lyst til å prøve deg på å lage ripsgelè finner du oppskrift på det her.

Rips-, bringebær- og blåbærsaft

5 kg rips
600 gram blåbær
600 gram bringebær

1,7 kg sukker (300-500 gram sukker per liter ferdig råsaft)

Til denne mengden bær måtte jeg safte i to omganger. Det er ingen ting å tjene på å safte for mye bær av gangen. Da risikerer du tvert i mot å få mindre saft ut av bærene (eller frukten) din.

En saftkoker består av en kjele med hull i midten (ser litt ut som en kakeform) og en slange på den ene siden og en kurv man skal legge bærene i. Man trenger en kjele med like stor omkrets som saftkokeren. I denne heller man en del vann som kokes opp. Når vannet koker setter man saftkokeren med bærene oppå kjelen og damper dem. Det skal koke, men ikke fosskoke.

Jeg kokte bærene mine i ca en og en halv time, men de var fortsatt litt frosne da jeg startet. Har du ferske bær burde mellom en halv og en time være nok. Det er viktig å passe på at underkjelen ikke tørrkoker og at det ikke blir for mye saft i saftkjelen. Bruk slangen til å tappe ut saft underveis hvis du får mye saft.

Når du har kokt saften ut av alle bærene dine måler du opp hvor mange liter råsaft du har. Det er dette, og hvor søte bær du har, som vil avgjøre hvor mye sukker du trenger. Jeg endet opp med nesten 4 liter saft og brukte da 1,7 kg sukker for å få en passe søt saft. Det er vanlig å beregne mellom 300 til 500 gram sukker per liter råsaft. Dette er litt avhengig av både personlig smak og hvor søte bær du har.

Kok opp råsaften og la den koke i noen minutter. Tilsett sukkeret litt etter litt. Sørg for at alt sukkeret er oppløst før du tilsetter mer. Når alt sukkeret er tilsatt koker du saften i to minutter til. Det er viktig å smake underveis så du får en saft som du synes er passe søt. Jeg blandet min saft med vann etter forholder 1 til 4, og ønsket en saft som ikke ble for søt.

Når saften er ferdig helles den over på helt rene (kokte) flasker og settes til avkjøling.

Nytes iskald!

8 tanker om “Saftkoking

  1. Tilbaketråkk: Formiddagsbesøk med høstens fangst | Rockekokks blogg

  2. jeg begynte i år jeg!:) har hatt snacksagurker og to typer tomater i år. Paprikaplantene ble spist av lus, men nye spirer er på vei! chilispirer er også på vei, men nå foregår alt innendørs…så får vi se om resten av tomatene modner..:)

    • Flink du! Hageagurker er godt. Det har naboen masse av, og han deler!!
      Min mormor lærte meg at gressløk tar knekken på lus. Prøv paprika og gressløk i samme potte og se om det hjelper. En liten gressløkplanten var i alle fall det som tok knekken på lusen på mine roser….

  3. Gode råd fra en mormor må en høre på! jeg skal prøve dette neste gang jeg sår. 🙂 nå når plantene er kommet inn i varmen ser det ut som det blir rødfarge på tomatene også. 🙂

  4. Tilbaketråkk: Oppskriftsonsdag : sylting

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.