Fy fasan, for en fasan!

For ikke lenge siden hadde min mor rund dag. Og når mødre har runde dager stiller barna opp for å lage litt festivitas. Vi gikk faktisk så langt som å kaste ut mor for noen timer, for å kunne kokkelere og romstere i fred og ro. På den måten fikk mor og far en hyggelig formiddag sammen. Vi fikk lage mat, pynte bord, blåse ballonger og lage krone i fred (det er mye som må til når det er bursdag) og mor fikk IKKE tatt oppvasken eller ryddet opp etter oss. Det siste var kanskje det viktigste. Og det som oftest blir jobben hennes når det er festligheter på gang.

Min mor er vokst opp med ryper som julemat. Det har ikke blitt en tradsisjon i vår familie. Ekte østlendinger MÅ jo ha ribba si på julaften! Men innimellom har vi spist ryper. Oftest hos mormor, men etterhvert har min mor og jeg laget endel rypemiddager sammen. Og jeg synes ryper er fantastisk godt! Men man kan jo ikke holde seg til bare rypa. Hvorfor ikke prøve seg på fasan også? Som sagt så gjort. I frysedisken på Smart Club fant jeg fasan fra storbritania. Med min mormors rypeoppskrift i bakhodet satte jeg igang kokkeleringen.

Jeg tror alle som satt rundt bordet den dagen var enige om at fasan var vell så godt som rype. Mildere og «snillere» i smaken og litt mer mat på hver fugl. Det eneste jeg savnet fra rypene var den gode sausen fra kråsen og hjertet, men drar man til en slakter kan det være at man kan få fasan med innmat også. Det skal jeg prøve på neste gang!

Fasan
(til 4 personer) 

2-3 fasaner (er de store holder det med to, de jeg fikk tak i var litt små)
2 ss smør
2 ss nøytral olje
2 dl fløte
4 dl viltkraft
2 ss creme fraishe
einebær
salt og pepper
maizena

Del hver fasan i fire. Først på langs, gjerne med en saks (eller rypesaks hvis du har). Del deretter hver halvdel i to mellom brystet og låret. Skyll fuglen og tørk den på litt kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndklede.

Varm opp jerngryten din eller en annen stor gryte. Salt og pepper stykkene og brun alle dem godt på alle sider i litt smør og olje.

Dette må du sikker gjøre i flere omganger. Ikke vask gryten i mellom hver runde, du vi ha med all smaken.

Når alle stykkene er svidd av legger du alt tilbake i gryta. Tilsett fløte og kraft og kok opp. Ha einebær i en morter og knus dem godt.  Ha dem i gryta og sett på lokket. La fuglen koke under lokk i ca 1 time.

Fasanen er ferdig kokt når kjøttet løsner lett fra beinet. Det skal nesten dette av av seg selv. Hvor lang tid det tar kommer an på hvor store biter du har og hvor gammel fuglen var. Unge fugler har mørere kjøtt en gamle fugler.

Når fasanen er ferdig kokt tilsetter du creme fraishen og smaker til sausen. Hvis du ønsker kan du øse sausen over i en liten kjel og koke den opp og jevne den med litt maizena.

Server herligheten med assortert stekt sopp, rosenkål og kokte poteter.

Bildene til dette innlegget er tatt av min bror.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.