Hver høst når kulda kommer får jeg så lyst på tradisjonell, langsom kosemat. Mat som kan putre i ro og fred i gryta si mens jeg pusler med andre ting. Mat som skal varme både kropp og sjel og som er en herlig erstatning for den lette sommermaten.
Dette er en klassisk fransk rett som finnes i mange variasjoner. Det viktigste er at det er høne eller kylling kokt i vin og kraft. Hva du ønsker å tilsette av grønnsaker og urter kan du la innholdet på ditt kjøkken bestemme.
Det kan være veldig vanskelig å få tak i høne i vanlige butikker, men jeg kan garantere at retten blir like god med en vanlig rå kylling. Denne gangen har jeg laget den med Prior maiskylling, den er ekstra stor og smaksrik.
Denne retten (og mange andre jeg anbefaller) inneholder kraft. Selv om jeg liker å ha en god del kraft på lur i frysen er det ikke alltid jeg har det. Da er det godt at det finnes noen alternativer i butikken som verken koster skjorta eller inneholder smaksforsterkere eller andre rare ting. Jeg vil ha kraft som er laget av gode råvarer og da har jeg funnet fram til et merke som er veldig greit å ha på lur i skuffen. Den holder seg godt, er ikke for salt og inneholder ikke glutamat. Jeg bruker ett lite beger med kraft per liter vann jeg tilsetter.
Coq au vin
1 stor høne eller kylling (jeg brukte en Prior maiskylling på ca 1,5kg)
2 store banancharlottløk eller 6 vanlige sjarlottløk
1 flaske rødvin -jevnt fordelt mellom deg og høna
1 laubærblad
1 liter oksekraft eller vann og buljong
4 gulrøtter
1/2 sellerirot
1 søtpotet
Salt og pepper
Del hønen i 8 biter, men la den fortsatt være på beinet. Den beste måten er å dele fuglen i to på langs. Del halvdelen deretter i to mellom brystfilete og låret. Del deretter lårstykket i to mellom lårbeinet og overlåret, her er det et kuleledd som det er naturlig å dele tvers over. Del deretter bryststykkene i to like store biter. Du skal nå ha 8 store like biter.
Svi av fuglen i en god varm panne (eller gryte) med litt olje.Har du ikke en stor nok panne/gryte svir du av fuglen i flere omganger. Salt og peppre godt.
Når alle bitene har fått en fin farge legger du dem tilbake i gryten og tilsetter løken. La denne bli blank før du heller over så mye vin du vil avse. Jeg brukte ca 3,5 dl, men du kan godt nøye deg med ca 2 dl hvis du synes det er for luksuriøst å ha så mye vin i maten. Når du lager mat med vin er det viktig å gi vinen tid til å koke ned. Best resultat får du hvis du koker vin ned til 1/3 av den opprinnelige mengden.
Når vinen er kok godt nok ned tilsetter du kraften din og et laubærblad. Sett lokk på gryta og la fuglen koke i ca 30 minutter. Den skal da nesten løsne fra beinet. Har du vært heldig og fått tak i en gammel høne vil den trenge noe lenger tid.
Kutt grønnsakene i grove biter og tilsett dem i gryta. La det hele koke uten lokk til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt balsamico. Ønsker du en tykkere saus kan du jevne med litt maizenna.
Server coq au vin med potetpurè eller kokte poteter og en god flaske rødvin.
Bra blogg!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg
Takk!!
Gøy dette!! 🙂
Syns jeg ser bloggen din i VG hele tiden jeg, Rockekokk! Kanskje du bør begynne å kreve et fast honorar fra dem?
Hehe… det er vel ikke tiden for å bli eplekjekk enda, men moro er det i alle fall. Og gøy at du legger merke til det! 🙂
….dette her så jo da snasent godt ut…trur jeg legger bloggen din til på favorittene mine jeg =P dette her må prøves. Men…jeg er jo helt grønn på sånne ting som dette her…er det noen spesiell rødvin du anbefaler ?
Hyggelig å høre!
Jeg brukte vin fra en billig 3-liters dunk denne gangen. Ofte bruker jeg vinslater, som kan ha stått både 2 og 3 uker, når jeg lager mat. Det er med andre ord ikke avgjørende at vinen er ekslusiv, det viktige er bare at du tar deg tid til å koke den ned!
Ja ok…så det har ikke så mye å si om man bruker «den» vinen eller «denne» vinen, trodde at forskjellig merker ga litt forskjellig…smak. Takker, takker =)
For en «vanlig» gane tror jeg det skal mye til å merke forskjell. Fra min restauranttid er jeg vant til å bruke kjøkkenvin tilsatt salt og pepper…. (dog også et tiltak for å forhindre alkoholiserte kokker)