Matauk

Vi har et gammelt epletre i hagen. Det lever sitt eget liv. Litt på grunn av manglende pleie, men mest fordi det er gammelt. I vår gikk vi amok med sag og hekksaks (følte vi) og kuttet og klippet etter alle kunstens regler. Det skulle man ikke tro når man ser på det nå. Det er så mye frukt på det at jeg skjønner ikke hvordan det klare å bære alt sammen.

En eller annen gang har treet blitt podet, så den ene grenen har en annen sort epler enn resten av treet. Disse har vi bestemt at er glassepler. De ble tidlig modne og jeg har allerede laget både eplekake og desserter av disse. Det som var igjen av disse, og en god del eplekart fra resten av treet har jeg allerede laget epleglè av. Når man lager eplegelè bør minst halvparten av eplene være kart, ellers risikerer man at geleen ikke vil bli stiv.

Det er fortsatt massevis av epler igjen på treet vårt, og nå begynner også de å bli modne. Jeg kommer nok til å lage litt mer gelè, men jeg må nok finne fram flere oppskrifter med epler for å få brukt opp alle eplene. Klarer jeg ikke det, går turen til Askim og Askim frukt- og bærpresseri. Der kan man levere inn frukt og få ferdige produkter som betaling. En super måte å få utnyttet resurser man selv ikke klarer å bruke. De har fått masse gode produkter de seneste årene, så har du frukt du hadde tenkt å bli kompost vil jeg heller anbefalle deg å dra dit med det. Les på nettsiden deres for å få en oversikt over hva og når de tar imot forskjellige typer frukt og bær.

Jeg har tidliger skrevet om ripsgelè, og framgangsmåten for lage eplegelè er egentlig den samme. Sørg bare for at du har endel umoden frukt, ellers tror jeg du kan få problemer med å få geleen din stiv. Når man lager saft eller gelè av epler kan man godt bruke en kombinasjon av nedfallsfrukt, kart og modne epler. Nedfallsfrukten er ikke søppel og kan brukes i flere dager etter at den har ramlet ned. Sørg bare for å kutt vekk brune flekker og eplet er like godt som de du plukker rett fra treet.

Eplegelè

650-750 gram sukker til 1 liter ferdig råsaft

En saftkoker består av en kjele med hull i midten (ser litt ut som en kakeform) og en slange på den ene siden og en kurv man skal legge frukten i. Man trenger en kjele med like stor omkrets som saftkokeren. I denne heller man en del vann som kokes opp. Når vannet koker setter man saftkokeren med frukten oppå kjelen og damper dem. Det skal koke, men ikke fosskoke.

Vask eplene og kutt dem i fire. Jeg tok ikke ut kjernen og lot skallet være på. Fylle eplene i kurven til saftkokeren og sett på lokket. Min erfaring er at det tar legner tid å få saft ut av epler enn av bær. Jeg endte opp med å koke hver runde med epler i ca 1,5 til 2 timer for å få nok saft ut av dem. Det er viktig å etterfylle med vann i saftkokeren, så den ikke tørrkoker.

Mål opp den ferdige råsaften og ha den over i en ren kjele. Jeg kokte opp en og en liter, da er det lettere å ha kontroll på den og å få geleen stiv. Kok opp råsaften og la den koke i noen minutter. Tilsett sukkeret litt etter litt. Det er vikitg at sukkeret løser seg helt opp før du lar saften koke igjen.

For at geleen skal bli stiv må saften koke i alt fra noen minutter til ca 20 minutter. For å se om geleen er stiv må du ta geleprøven.Da bruker man en kald metallskje, stikker den i den varme saften og tar den rett opp igjen. Renner all saften av, er geleen ikke ferdig. Blir derimot litt av saften hengende  igjen på skjeen, er geleen ferdig.

Når geleen er ferdig må den stå i noen minutter. Ta av skumlaget som vil legge seg på toppen av geleen. Sørg for å ha rene, sterile glass klare og hell geleen over på disse. Lukk igjen lokkene og la dem stå litt på benken for å avkjøles.

Lagre geleen mørkt og kaldt. Hvis glassene er helt rene vil geleen kunne holde seg i ca 12 måneder så lenge de lagres på et kaldt og mørkt sted.

 

12 tanker om “Matauk

  1. Heldige deg som har epletre i hagen. Her lages det også epleting for tida. Gårdagens beskjedne porsjon med eplemos var så god og går så fort unna, at jeg tror jeg må ut på epleslang i helga. For det er lov å plukke det som ligger på bakken utenfor gjerdet? 🙂

    • Det er veldig lov å plukke det andre ikke plukker. Utenfor vårt gjerde er det MASSE epler som det bare er å forsyne seg med!!
      Jeg har 4 DIGRE kasser med epler jeg lurer veldig på hva jeg skal bruke til. Noen forslag. Eplemos er allerede notert.

      • Vi hadde svigerfar på middagsbesøk i dag, og siden jeg hadde glemt å ordne dessert, snek jeg meg ut etter middagen under påskudd av at jeg hadde glemt noe ute. Både far og sønn gjennomskuet meg, så de bare flirte da jeg kom inn med lommene fulle av slangepler. Men det ble god smuldrepai, i dag med masse nøtter og nesten ikke mel i smuldredeigen. Selv om en smuldrepai og to neppe gjør det store innhogget i eplekassene dine, så er det i det minste velsmakende innhogg.

  2. Hvis du har stor fryser, kan du dele eplene i båter og fryse dem.Jeg bruker tomme isbokser og melkekartonger, de er enklest å «møblere» i fryseren. Dette gjør det lett å lage kompott, eplekake eller pai. Hilsen Anne som har svigermor med hage.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.