Pai av epler

Jeg har fortsatt kassevis av epler jeg ikke har laget noe av enda. Og selv om ikke en liten pai gjør det helt store innhugget i eplebestanden er det i alle fall veldig godt og koselig å servere når man får besøk.

Denne gangen har jeg laget en smuldrepai. Jeg liker den med en vanlig paideig i bunnen, men dette er ikke nødvendig. Den kan godt lages med epler rett i formen og smuldredeigen oppå. Det synes jeg er godt som dessert. Men når man skal ha kaken til kaffemat synes jeg det er godt med en paideig i bunnen for å gjøre det hele litt mer «kakete».

Smuldrepai med epler

Paideig:

250 gram hvetmel
140 gram melis
125 gram smør
1 egg
Skallet av 1/2 sitron
Saften av 1/2 sitron

Bland alle ingrediensene og kjør det til en fin deig i kjøkkenmaskinen.

Setter du deigen kaldt i ca 30 minutter er det lettere å kjevle den ut. Jeg bakte den ut med en gang, men brukte bare hendene til å trykke den ut i glassformen min.

Prikk deigen med en gaffel. Da unngår du at den blåser seg opp under stekingen. Stek den på 180 grader i 15-20 minutter. Da skal den være lett gylden og sprø. Husk at den skal steke mer etterpå, så den må ikke få for mye farge.

Eplefyll:

4 store epler
2 ss smør
100 gram sukker
2 ss kanel

Vask eplene og kutt dem i  terninger. Jeg synes det er godt å beholde skallet på, men dette er selvfølgelig valgfritt.

Smelt smøret i en stekepanne og tilsett eplene, sukkeret og kanelen.

La blandingen få kose seg på varmen i noen minutter. Da er eplebitene nesten møre og klare til å helles over paideigen.

Smuldredeig:

75 gram hvetemel
25 gram havregryn
100 gram sukker
100 gram smør

Bland alle ingrediensene og kjør det hele til en deig i kjøkkenmaskinen.

Dander deigen over eplene og sett paien tilbake i ovenen.

Stek til smuldrelokket begynner å bli sprøtt og gyldent.

Server paien med vaniljesaus, is eller krem.

2 tanker om “Pai av epler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.