Pasta til både hverdag og fest

Lasagne er en rett som egner seg like godt både til hverdag og fest. Og ikke er det noe vanskelig festmat heller. Klarer du å lage en vanlig kjøttsaus til pasta, klarer du å lage lasagne også. Fordelen med lasagne er at den kan lages opp på forhånd og stekes når du trenger den. Du kan til og med lage dobbel porsjon, fryse den ene rå, og ha en fiks ferdig middag klar i frysen.

Det har blitt en allmenn sannhet at lasagne lages med kjøttsaus og bechamel, eller det vi kjenner som hvitsaus. Det er nesten riktig, men ikke helt. Den hvite sausen i en lasagne er nemlig en mornaysaus. Det er en bechamel tilsatt ost og egentlig også eggeplomme. Forskjellen er ikke så stor, men innen kokkefaget er dette to forskjellige sauser. Kanskje har du lært noe nytt nå, som du kan fortelle videre og virkelig imponere med dine sausekunnskaper.

Lasagne

Kjøttsausen
500 gram kjøttdeig
2 løk
2 gulrøtter
1/4 sellerirot
1/2 kinesisk hvitløk
2 ss oregano
salt og pepper
2 ss tomatpurè
1 boks hermetiske tomater (eller friske tomater hvis du har)
1/2 boks vann

Bechamel med ost (mornaysaus)
50 gram smør
4 ss hvetemel
6 dl H-melk
muskat
salt og pepper
150 gram revet hvitost

2 eggeplommer hvis du ønsker en fyldigere og rundere saus

lasagneplater

150 gram revet ost til topping

Start med å lage kjøttsausen. Den blir bedre jo lenger den får koke.

Finhakk grønnsakene mens du steker kjøttdeigen sammen med hvitløken. Tilsett oreganoen og litt salt og pepper mens kjøttdeigen stekes. Sørg for at pannen er så varm at kjøttdeigen steker og ikke koker.

Når kjøttdeigen er ferdig stekt tilsettes de kuttete grønnsakene. Sviss dem til de er gyldne og tilsett deretter tomatpureen. La denne «steke» litt sammen med kjøttet og grønnsakene for å ta vekk den råe tomatsmaken.

Hell over en boks med hermetiske, skviste tomater (eller kuttede ferske tomater hvis du heller foretrekker det). Fyll boksen halvfull med vann og tilsett dette også. En perfekt måte å få ut de siste restene fra boksen samtidig som man sparer litt oppvask. Kok opp sausen og la den puttre for seg selv mens du begynner på bechamellen.

Smelt smøret i en kjele. Det er viktig at det ikke blir brunt, så vær forsiktig med varmen. Når smøret er smeltet tilsetter du hvetemelet og blander det godt.

Spe med melken. La det koke opp underveis, da er det lettere å unngå klumper. Når all melken er tilsatt smakes sausen til med muskat, salt og pepper. Ta sausen av varmen og ha i den revete osten. La den smelte inn i sausen. Hvis du ønsker det kan du også røre inn 2 eggeplommer. Sausen kan ikke koke etter at du har tilsatt eggeplommene, da de vil koagulere.

Nå er tiden inne for å smake til kjøttsausen din med salt og pepper. Finn fram en ildfast form og lasagneplater. Begynn med kjøttsaus, ett lag med lasagneplater også ostesaus oppå.

Gjennta dette til det ikke er mer kjøttsaus og ostesaus igjen. Avslutt med ostesaus, og strø et godt lage med revet ost over den.

Stek lasagnen i ovnen på 180 grader. Tiden den trenger kommer litt an på hvilke lasagneplater du bruker. Det vanlige er nok at den vil være ferdig på mellom 20 til 30 minutter. Er du usikker kan du stikke en kniv i lasagnen. Den skal da kjennes helt myk ut og ikke møte motstand.

Server gjerne lasagnen med en grønn salat og ferskt brød.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.