Chili con carne er en rett som aldri går av moten, og som passer til de fleste anledninger. Den er grei å lage og det er veldig lett å variere styrken på gryten etter egen smak. Er du av den tøffe typen kan du være raus med den ferske chilien og de andre krydderiene, foretrekker du en mildere gryte er du rett og slett bare litt mer forsiktig med de samme krydderene. Servert med litt revet ost og en rømmeklatt burde denne retten passe både til den tøffe og den forsiktige.
Nok en gang presenterer jeg en rett som egner seg godt til oppbevaring og til frysing. Her er det bare å ta fram kalkulatoren og gange opp så mange ganger som du ønsker.
Chili con carne
(til 4 personer)
400 gram kjøttdeig
1 løk
1 rødløk
1/2 rød chili
nøytral olje til steking
2 ss tomatpurè
1 boks hermetiske tomater
1 boks hvite bønner i tomatsaus
1 boks kidney beans
meksikansk chilipulver
chili explosion-krydder
cayennepepper
smoked paprika
salt
pepper
Stek kjøttdeig i en stor gryte eller stekepanne. Kryddre litt mens du steker, da kommer kryddersmaken bedre fram (og du trenger kanskje ikke bruke så mye krydder).
Kutt løk og chili i terninger og sviss dette til det er blankt i den panne for seg. Hvil du ha en mildere utgave kutter du ut chilien eller bruker bare en liten del av den.
Når kjøttdeigen er ferdig stekt tilsetter du løkblandingen. Ha over tomatpureen og la den «svette» litt i pannen. Da får du vekk den rå tomatsmaken tomatpurè ofte bringer med seg i en rett. Tilsett de hermetiske tomatene og bønnene og la retten koke. Jo lenger den koker jo mer smak vil du få fram i retten din. Når det er sagt, er det heller ingenting i veien for å servere gryten med en gang, men en eventuel restemiddag vil da kanskje bli ganske hot.
Smak til gryten med så mye krydder du ønsker og server den gjerne med ris. Revet ost og rømme kan også være godt tilbehør.
Hei!
Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no
Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no
Hilsen Magne i VG
Så fint! Takk!!
Joda, sikkert litt «piff» i denne, men GUUD så kjedelig!
En skikkelig Chili con carne skal det være masse gul løk, hvitløk, purreløk, paprika, stangselleri, i tillegg til bønner, gjerne chilibønner, kjøttdeig, og masse godt krydder. Serveres med en rømmeklatt og tortillachips. Så-det, så!!!
Det finnes utallige variasjoner og muligheter, dette er en utgave og din er sikkert ikke noe dårligere.
Stemmer.. i sørstatene har omtrent alle byene og bygdene egen «offisiell» oppskrift, og flere av disse styrer strengt unna bønner.
Selv liker jeg det godt. Mange har rosiner i, men det styrer JEG hvertfall unna.
Enig med deg om rosiner! Men bønner hører med!!!
Denne oppskriften på Chili con carne er den beste jeg har smakt, så den bør du også prøve:
Chili con carne
2 løk, finhakket
2-4 hvitløksfedd, finhakket
1 rød chili, fjern frø og finhakk
2 ts chilipulver
1 ts malt eller knust spisskummen
1 ts knuste korianderfrø
1/2 kanelstang
600 g kjøttdeig, karbonadedeig eller grytekjøtt i terninger
2 bokser knuste tomater
2 bokser røde bønner eller røde chilibønner
3 ss rød pesto eller tomatpure
1 buljongterning
sukker, salt og pepper
olivenolje
Bruk en vid kasserolle med lokk. Fres løk og hvitløk mykt i litt olivenolje. Tilsett chili og de andre krydderne. Ha i kjøttet og fres videre til kjøttet er brunet, krydre med litt salt og pepper.
Rør inn pesto eller tomatpure og tilsett knuste tomater og buljong. Kok opp, legg på lokk og la det småkoke i 1 time.
Ta av lokket og kok videre i 15 minutter.
Smak til med sukker, salt og pepper.
Bønnene has i mot slutten av koketiden, ferdig kokt og skal bare varmes.
Dryss over knuste tortilla chips og revet cheddarost før servering, gjerne også hakket frisk koriander.
Serveres med f.eks ris, salat, buritos, rømme eller guacamole.
Denne retten smaker enda bedre dagen etter, da alle smakene har «satt seg».
Takk for tipset og takk for kommentar! 🙂
Hmm …dette er ikke chili con carne før du har oppi litt spisskummen.
Mange meninger om denne gryta. Tilsett gjerne kummin, det får fram kjøttsmak. Jeg for min del synes denne gryta er god uten. 🙂
en halv chili?
blir ikke mye futt av det.
Anbefaler Habanero Hellfire Chili oppskrift da får du en chili med futt i
6 Jalapeños
6 Habaneros
8 Anaheim Chili
http://allrecipes.com/recipe/habanero-hellfire-chili/
En halv chili gir futt nok til at det passer for hele familien. Som jeg skriver i teksten, denne gryten er perfekt å variere i styre etter hvem som skal spise den og hva den enkelte liker.
Mannen hadde nok satt pris på din utgave, men den hadde skremt vannet av Lille Tulla på 2 år 😉
Hei,Når jeg lager Chili con carne har jeg også hvitløk,spisskummen og selleri. Min mann har litt en spesiell vri, han spiser den med knustte Ritzkjeks og litt revet ost oppå istedet for brød eller ris til.
Det blir sikkert også en god gryte. Det finnes ingen fasitsvar på hva som er den beste og riktige chili con carnen.
Har du noen forslag på hvordan man kan lage chili con carne vegetarisk?
Hei!
Da blir det en «Chili sin carne» og det er også veldig godt!
Kutt ut kjøttet, bruk mer bønner, gjerne sorte bønner og cannelonibønner (hvis de er tørre må de bløtlegges) også er det bare å tilsette alle de grønnsakene du liker og har lyst på. Aubergine, gulrot, squash, sellerirot, paprika, søtpotet. Kutt alt sammen i terninger og sviss det i litt olje sammen med løk og chilien. Ellers går du fram på samme måte som i denne oppskriften.
Det hørtes jo mye bedre og sunnere ut! Skal prøves.
Så bra! Da håper jeg det blir vellykket og kjempegodt!!
Ser du ruver langt opp på lista i dag rokekokk, grattis så kult!
Takk!
Det hjelper å bli anbefalt i VG! 😉
Lagde denne til middag idag, bytet ut vanlig kjøttdeig med kjøttbollene som også var anbefalt på vg sin side idag (http://utenglutenblogg.blogspot.no/2012/11/spicy-ntteboller.html). KJEMPEGODT ! 🙂 Synes den var passelig sterk jeg 🙂
Takk for oppskrift ! 😀
Så bra! Og morsomt at du kombinerer og prøver deg fram!!
Vi pleier å lage Chili con carne på sammen måten som deg, bare med at vi erstatter kjøttdeigen med lungemos! Blir faktisk utrolig godt! Selv om en i utgangspunktet ikke liker lungemos.. 😉
Lungemos er en av de rettene der navnet (og utseendet) alltid har fått meg til å gå forbi. Kanskje på tide å gjøre noe med det!?
Tilbaketråkk: deler to blogger og en fredagsfavoritt | ellens oase
Da har jeg lagd den, takk!
Så bra!!! Håper det ble vellykket!!