Helgekos

Før julen setter inn for fullt kan det jo passe å lage en kake som ikke har noe som helst med julen å gjøre. Nemlig en ostekake. Jeg lagde denne kaken på Mannens oppfordring i forbindelse med farsdag. Ostekake er en av hans favorittkaker og perfekt å ha som kombinasjon dessert/kaffekake. Denne utgaven har et dessertpreg over seg, men den MÅ liksom bare nytes med en kopp kaffe til.

Første gang jeg lærte å lage en kake som denne var da jeg gikk i kokkelære, siden har jeg støtt på noenlunde den samme oppskriften veldig mange steder jeg har jobbet. Jeg tror den opprinnelig kom fra en kokebok gastronomisk institutt opprinnelig gav ut på 90-tallet en gang, men jeg er ikke helt sikker. Alle lager sine små variasjoner av den samme kaken, og her kommer min.

Ostekake med appelsin
(gir en rund form på 24-26 cm)

Bunn

15 kornmokjeks
75 gram sukker
1 ts kanel
75 gram smør

Kjør kjeks, sukker og kanel glatt i en kjøkkenmaskin. Har du ikke en egnet maskin kan du godt knuse kjeksen for hånd i en bakebolle. Det gjør ikke noe at den ikke er helt finkornet.

Smelt smøret og tilsett det i kjeks og sukkerblandingen. Fordel massen i formen og pakk den godt sammen.

Stekes ved 180 grader i 5 min.

Ostefyll

1 appelsin (både saften og skallet)
6 pk kremost naturell (totalt 750 gram)
150 gram sukker
1/4 vaniljestang
4 egg

Mål opp alle ingrediensene og ha dem i kjøkkenmaskinen. Husk å riv skallet av appelsinen før du presser den. Kjør blandingen til en glatt masse.

Hell osteblandingen over kjeksbunnen og stek kaken på 130-140 grader i 35-45 minutter.

Når kaken er ferdig stekt skal den være nesten helt fast, men den skal ikke begynne å sprekke på kantene.

Rømmelokk

1 boks lettrømme
120 gram sukker
1/4 vaniljestang

Bland alt og la det stå litt så sukkeret får løse seg opp.

Helles FORSIKTIG over kaken med en gang den kommer ut av ovnen.

Avkjøl kaken helt før den serveres.

Dette er en ganske holdbar kake som vil holde seg minst en uke i kjøleskap hvis den er godt dekket til.

2 tanker om “Helgekos

  1. Denne kaken husker jeg! 🙂 mener jeg har brukt creme fraiche i lokket og at det har fått litt steketid også. uansett, så er det en veldig god ostekake! 😀

    • Man kan bruke lettrømme eller creme fraiche, men ikke seterrømme. Jeg har funnet ut at lokket stivner fint og blir «blankere» hvis jeg ikke steker det. Min lille vri! 😉
      Men kaka er god den ja, og har enda ikke gått av moten. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.