Kikertsuppe

Hvorfor ikke starte denne uken med en god og varmende suppe? Denne kommer definitivt i kategorien middagssuppe og lager du full oppskrift har du nok til å mette store og små, samt putte en rest i frysen til en travlere dag. Svineknoke er en billig råvare som det er mye av i butikkene for tiden. Nordmann elsker juleribben sin, men er ikke så flink til å spise resten av grisen. Derfor blir det  ofte mye svinekjøtt på tilbud rundt juletider.

Skal du bruke tørre kikerter bør de ligge i bløt natten over. Har du ike tid til det kan du godt erstatte de tørre kikerter med to bokser hermetiske kikerter. Gjør du det er det viktig at du heller av væsken de ligger i, og at du ikke tilsetter de før suppa er nesten ferdig. Hermetiserte kikerter er veldig myke og blir de kokt for lenge vil de bare bli til grøt. Kikertene kan også godt erstattes med andre tørre erter eller bønner, sørg bare for at de får tid nok til å ligge i bløt og at de blir kokt helt møre.

Ønsker du en virkelig hurtigvariant av denne suppen kan du bruke middagspølser og hermetiske kikerter, da vil du mest sansynlig trenge litt kraft for å få smak på suppa. Med andre ord, her er det en verden av muligheter og variasjoner.

Kikertsuppe med svineknoke
(til 4 personer og en restemiddag til frysen) 

2 svineknoker (gjerne røkte)
Vann
500 gram kikerter (legges i bløt natten over)
1 kålrot
1/2 sellerirot
4 løk
1 stor søtpotet
3 persillerøtter
8 gulrøtter
salt og pepper

Start med å koke svineknokene i vann. Tilsett gjerne litt pepper og laubærblad til smak, men vær forsiktig med saltet da kraften skal brukes til base for suppen. Skum av urenheter som kommer til overflaten, da får du en klar og fin kraft.

Mens knokene koker skreller og kutter du alle grønnsakene i grove terninger.

Når svineknokene begynner å slippe beinet er de ferdig kokt. Dette tar ca 1,5 til 2 timer avhengig av størrelsen på knokene. Løft knokene ut av kraften og la dem avkjøle noe. Tilsett de bløtlagte kikertene i kraften og la dem koke seg møre.

Plukk kjøttet av svineknokene og fjern fett og sener. Kutt kjøttet i grove terninger.

Når kikertene er møre tilsettes de kuttede grønnsaken og kjøttet og suppen kokes til grønnsakene har bare litt tyggemotstand. Smak til suppen med salt og pepper og server den rykende varm i store skåler.

2 tanker om “Kikertsuppe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.