Norsk fisk, portugisisk tradisjon

Bacalao er retten som ble introdusert i Norge av fiskeoppkjøpere fra Spania på 1800-tallet. Da var klippfisk en tilgjengelig råvare og retten ble brukt som hverdagskost. I våre dager er bacalao mer for festmat og regne, selv om klippfisken er på vei tilbake i det norske kostholdet.  Retten er super å lage hvis du skal ha mange til bords. Litt kutting og koking på forhånd, men har du en ildfast gryte klarer herligheten seg selv i ovnen til den er klar til servering. Lag gjerne en stor porsjon, for dette er mat som egner seg til nedfrysing.

Jeg har valgt å ha oliven, soltørkede tomater og paprika i min bacalao. Om dette er rett eller feil kan diskuteres. Jeg synes det blir godt og det er tross alt det viktigste. Chillien gir litt mer «trøkk» i retten, og det er jo godt noen ganger. Lag den gjerne uten chilli hvis du foretrekker det. Det eneste jeg synes du IKKE skal spare på er olivenoljen. Bruk en halvgod olivenoje i sausen, og anrett bacalaoen med den beste olivenoljen du har. Jeg serverte min bacalao med en fransk olivenolje som jeg har fått tak i hos Gourmeten.no, i sausen brukte jeg en vanlig Ybarra olivenolje. Jeg er at typen som kunne ha spist olivenolje med skje, som blir glad av å lukte på en god olivenolje og som synes ferskt brød, en god olivenolje og maldonsalt burde være obligatorisk på alle middagsbord. Og hvis du ser på de som lever på middelhavskost, deres forbruk av god olivenolje og deres levealder må vi jo anta at det er godt for både kropp og sjel. Derfor, kost på den en god olivenolje som du birkelig kan kose deg med!

Bacalao
(til 4 personer)

800 gram klippfisk
8-10 store, kokefaste poteter
4 løk
1 rød paprika
1 neve soltørkede tomater
ca 100 gram sorte olivner i skiver

Tomatsausen:
1 banancharlottløk
1 kinesisk hvitløk
1 rød chilli
2 bokser hermetiske tomater
salt og pepper
3 dl olivenolje

god olivenolje til servering

De fleste klippfiskvariantene du får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker trenger å bli vannet ut i ca ett døgn før tilbredning. Les på pakningen, og følg veiledningen derifra. Poenge med å vanne ut fisken er å føre tilbake fuktigheten, og dermed konsistensen, fisken hadde før tørking, og å få vekk litt av saltet fra fisken. Det er også mulig å kjøpe ferdig utvannet klippfisk, min erfaring er at denne fisken ikke er så godt, samt at den er litt «grøtete» i konsistensen. Så har du tid er mitt tips absolutt å vanne ut tørr klippfisk.

Start med å lage tomatsausen til bacalaoen. Denne kan gjerne koke en stund for å knekke tomatsmaken og få fram de gode smakene fra ingrediensene. Jeg bruker hermetiske tomater, men har du lyst kan du godt erstatte dem med ferske tomater.

Finhakk løk, hvitløk og chilli og sviss det lett i litt olje i en gryte. Det skal bli blankt og mykt, men ikke brunt.

Hell over tomater (som du har kjørt glatt med stavmikser hvis de er hele) og la dette koke i minst 15 minutter. Smak til med salt og pepper og eventuelet mer chilli.

Mens tomatsausen står og småkoker og koser seg skreller du løk og poteter og kutter dem i grove skiver. De kan godt være så tykke som en cm, de vil da ha ca samme koketid som fisken og gryta vil se pen ut med hele fine skiver av poteter og løk.

Hell av vannet på klippfisken og del den opp i serveringsbiter. Skjær vekk eventuelle bein.

Kutt opp de øvrige ingrediensene og finn fram en ildfast form med lokk eller en jerngryte. Hell litt olivenolje i bunnen av formen/gryta og legg deretter fisken og de øvrige ingrediensene lagvis i.

Bland olivenoljen i tomatsausen og hell den over.

Sett bacalaoen i ovene og la den steke i ca 1,5 timer på 160 grader. Potetene skal være møre og fisken gjennomkokt.

Server bacalaoen rett fra formen/gryten, gjerne med nybakt brød og en god olivenolje.

 

2 tanker om “Norsk fisk, portugisisk tradisjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.