Et liv uten melk

DSC_0539Det har gått nesten to måneder uten aktivitet her inne, men jammen har det skjedd mye på andre hold. Vi har fått ett nytt medlem i familien vår og er nå en fin familie på fire. Lillebrors ankomst har bragt med seg en del endringer også på matfronten. Det viser seg at han har det best hvis jeg avstår fra melk og melkeprodukter. Og det gjør jeg jo, hvis det hjelper den lille kroppen!

Jeg har aldri vært alergisk for noe og har heller ikke av andre grunner måtte avstå fra en spesiell type mat før, så dette «diettlivet» er nytt for meg. Det viser seg at det er vanskeligere å holde enn jeg hadde trodd. Både fordi det er så mye godt som inneholder melk, og fordi det er så mye som inneholder melk som man ikke tenker over. Plukk ti tilfeldige matvarer fra kjøleskapet og matskapet ditt, og jeg er sikker på at minst halvparten av dem inneholder melk i en eller annen form. Det er melkepulver i de merkligste ting og listen over ting jeg ikke kan spise blir bare lenger og lenger. Jammen er jeg glad dette (forhåpentligvis) bare er et midlertidig prosjekt!

En av de opplagte tingene jeg ikke lenger kan spise er pannekaker. Det er i og for seg ikke noe stort savn, men nå er det sånn at jeg har lært Lille Tulla at fredager og pannekaker hører sammen. Og det er ikke bare å si til en toåring at det er slutt på pannekakefredag fordi mamma ikke kan spise melk på grunn av at hun ammer lillebror. Så da må man lage pannekaker uten melk.

Pannekaker med soyamelk
(til to store og en liten)

4 egg
4 ss sukker
3 dl hvetemel
4 dl soyamelk
3 ss matolje

Bland sammen alle ingrediensene til en glatt og fin røre. La den hvile på kjøkkenbenken i minst en time (eller over natten i kjøleskapet) før du begynner å steke pannekaker.

DSC_0536

4 tanker om “Et liv uten melk

 1. Gratulerer med mini!

  Jeg gjorde samme erfaringen da jeg ammet min førstefødte, og nå (5 år senere) er fire av fem familiemedlemmer på melkefri diett. Inkludert meg selv, fordi jeg oppdaget at jeg fikk mye bedre fordøyelse av å kutte ut melk. Vi har lempet en god del på dietten etterhvert. Jeg bruker meirerismør i matlagingen og spiser ost selv, gutta spiser det de får servert når de er hos andre, men vil ikke ha krem, hvitost, melk eller joghurt. Minstann på 9 mnd får fortsatt streng melkefri diett (også uten smør). Min erfaring er at en blanding av soyamelk og havremelk ofte funker best for å erstatte melk i oppskrifter. Og så bruker jeg masse smeltet smør i pannekakerøren, hvis ikke får de aldri noe farge.. Ellers synes jeg at havrefløte gir mindre bismak og er lettere å bruke enn soyafløte.

  Veldig mange av oppskriftene på restemat.no er melkefrie, eller funker med erstatningsprodukter.

  Lykke til med prosjektet, man venner seg til alt etterhvert 😉

  • Takk for gode råd, jeg skal ta en titt på siden din! Har kjøt både soyafløte og havrefløte, men foreløpig har jeg ikke prøvd noen av delene. Blir som en fersking på kjøkkenet igjen jeg nå… 😉

 2. Så kjekt at rockekokken er blitt aktiv i igjen! 🙂 Ja, nå får du utfordringer fremover når fløten og melken skal erstattes av andre ting. Et hell i uhell må være at melk er lettere å unngå enn for eksempel gluten, men det er klart at det er en omveltning i starten. Lykke til, og fortsett å del erfaringene dine med et liv uten melk! 😀

  • Jeg skal i alle fall prøve å være litt mer aktiv… 😉
   Og jammen er det mye som inneholder melk (selv om man tror det ikke gjør det), men jeg skal nok holde ut! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.