Fastelaven og morsdag på en gang

DSC_0943I år faller fastelaven og morsdag på samme dag, 10. februar. I min familie har vi tradisjon med hvetboller til begge anledninger, så her i huset er det snart på tide å starte bollebakingen. Til bursdager, morsdag og farsdag har vi fast tradisjon med bollefrokost på sengen. Bollene er da fyllt med kanel og serveres med melisglasur på. Hvorfor vet jeg ikke, men det er herlig godt og veldig klissete.

Til fastelaven må vi jo ha store, deilige hveteboller fyllt med krem og syltetøy. Baker du boller i dag eller imorgen kan du kose deg med deilige hveteboller med eller uten krem hele helgen.

Jeg elsker fastelavensboller og skal definitivt bake en stor porsjon, selv om jeg kommer til å bytte ut melken med soyamelk. Satser på at det blir like godt!

IMG_3368Fastelavensboller
(gir ca 16 store boller)

4 dl melk (soyamelk)
100 gram smør
8,5 dl hvetemel
1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
1 pk gjær

Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. Varm det hele opp til 50-60 grader. Bland det tørre i en bakebolle og hell over den varme melkeblandingen. Elt/kjør i kjøkkenmaskin i noen minutter til deigen er fin og smidig. Den bør ikke være for hard, for da blir bollene kompakte og litt harde. Hemligheten er at deigen skal henge igjen i bunnen av bakebollen din og slippe kantene av bakebollen når den er passe.

Hev deigen i 20-30 min.

Del deigen opp i litt store, emner og trill runde boller. Sett dem på en bakeplate kledd med bakepapir og la dem etterheve i ca 20 minutter. Jeg satte ovnen på 40 grader og hevde bollene i ovnen.

Når bollene er ferdig hevet tok jeg brettene ut av ovnen, varment ovnen opp til 200 grader og stekte ett og ett brett i ca 15 minutter til bollene var gyldne og fine.

Avkjøl bollene på rist. Det er viktig at de er helt kalde før du fyller dem med kremen.

Pisk krem av kremfløte (eller soyafløte) og smak til med melis og bringebærsyltetøy. Del avkjølte boller i to og fyll dem med kremen. Legg «lokket» på og strø over med melis og server herligheten!

4 tanker om “Fastelaven og morsdag på en gang

  1. Denne oppskriften er herved skrevet inn i kokeboken og vil bli brukt på fremtidige fastelavensboller og andre «bollesammenhenger» 🙂 Dem ble kjempegode!

  2. For første gang har jeg fått til smakfulle og gode boller. Kommer til å bruke denne oppskriften heretter. Super god oppskrift….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.