Ungarsk gryte til fest

DSC_0649Om ikke lenge skal vi ha dåp for Lillebror og jeg har øvd meg på dåpsmenyen. I dåpen til Lille Tulla laget jeg en diger buffet, brukte for mye tid og penger og var alt for stressa til å nyte noe som helst. Denne gangen har jeg lært. Jeg skal lage en gulasjgryte som stort sett klarer seg selv etter at alt er kuttet opp. Jeg lager den dagen før og har lovet meg selv at den ikke trenger for mye fint tilbehør eller fancy garnityr. Denne gangen vil jeg nyte både maten, festen og dåpsbarnet.

Gulasj er en ungarsk gryte som gjerne regnes for å være deres nasjonalrett. Navnet betyr egentlig «gjetermat» og de sentrale er at det er en gryte med oksekjøtt og paprika. Som med mye annen tradisjonsmat finnes det uendelig mange oppskrifter på gulasj. Jeg har latt meg inspirere av av kokebok jeg fikk av mine foreldre en gang de var i Budapest. Jeg likte bildet i boken fordi det så så rustikk og hjemmelaget ut og fikk lyst til å lage noe lignende selv.

DSC_0641

Om du skal arrangere en fest, få venner på middag eller bare har lyst på en ordentlig god og smaksrik gryte kan jeg anbefalle denne. Og lag den gjerne dagen før. Gryta blir bedre og vertinnen blir roligere!

Gulasj
(til 4 personer)

800 gram grytekjøtt av okse uten ben (bog, høyrygg etc)
1/2 kinesisk hvitløk
3 små løk
2 ts paprikapulver
karve
3 tomater (gjerne overmodne)
1 liter oksekraft (eller vann og buljong)
4 gulrøtter
ca 500 gram kokte poteter
1/2 purreløk eller 2-3 vårløk
salt og pepper
rømme

Kutt kjøttet i terninger på ca 2×2 cm. Er det mye sener og fett på kjøttet skjærer du det bort.

DSC_0625

Brun kjøttet i en varm gryte med litt olje. Ha gjerne på litt salt og pepper.

DSC_0636

Mens kjøttet steker finhakker du hvitløken og kutter løken i grove terninger. Når kjøttet er brunt og fint tilsetter du løken og hvitløken og steker det til det er blankt. Hell over paprikapulver og karve og kutt tomatene i grove terninger og tilsett dem også. Hell over kraften og la kjøttet koke under lokk i ca 1,5 timer eller til kjøttet nesten er mørt.

Når kjøttet begynner å bli mørt tar du lokket av og lar det hele småkoke mens du kutter gulrøtter og poteter i grove biter. Tilsette dette i gryta og la det hele koke til både kjøttet og gulrøttene er ferdig. Har du ikke kokte poteter kan du godt bruke rå, kokefaste poteter, men da må du beregne litt mer koketid for disse.

Rett før servering smaker du til gryten med salt og pepper og eventuelt litt mer paprika og karve. Hell over hakket purre og server gulasjen med en rømmekladd og litt godt brød.

DSC_0647

 

Lager du gryten på forhånd og vil varme den opp er det best å sette den til side før du tilsetter poteter og gulrøtter. På den måten ungår du å få en «grøtete» gryte med overkokte grønnsaker. Fra du tilsetter poteter og gulrøtter og til gryta er klar til servering vil det ta ca 10-15 minutter.

2 tanker om “Ungarsk gryte til fest

  1. yummy. Gulasj er en av favorittsuppene mine. Jeg spiste det faktisk på natten etter fødselen her, å det er såå godt! Jeg pleier alltid å tilsette paprika og champinjonger i suppen da jeg synes det gir god smak og det drøyer suppa litt mer, så det er et lite tips om du skal kutte litt på kostnadene når du skal koke til mange 😉 Når soppen får koke med lenge blir den så utrolig god og mør og får masse kjøttrik smak!

    Ahh fikk lyst på gulasj her jeg nå!

    Lykke til med dåpsplanlegging

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.