En ekte mannedag

Idag er det akkurat en måned siden vi jenter forventet at gutta skulle gjøre alt de kunne for å overøse oss med sukkersøt kjærlighet og romantiske opplevelser. Idag er det guttas tur. Konseptet er enkelt. Det er «Biff- og blowjobdagen» og det er akkurat det gutta vil ha. Verken mer eller mindre.

Her kommer oppskriften på den perfekte biffen du serverer han. Resten får bli opp til deg.

DSC_0530Ytrefilet med balsamicosaus
(til to personer)

400-500 gram ytrefilet
smør og olje til steking
salt og pepper

1 sjarlottløk
litt nøytral olje
1 ss sukker
1 dl rødvin
1/2 dl balsamicoeddik
4 dl oksekraft
litt sitronsaft
salt og pepper
(maizenna)

Finhakk sjarlottløk og sviss den til den er blank i litt olje. Tilsett sukkeret og la det smeltet. Det skal ikke bli brunt.

Hell over rødvinen og balsamicoeddiken og la det koke ned til 1/3 av mengden. Tilsett oksekraften og la sausen koke opp igjen. Har du god tid kan sausen godt småkoke i 20-30 minutter, bare pass på at den ikke blir for konsentrert.

Smak til med sitronsaft, salt og pepper og eventuelt litt mer balsamico hvis du synes den smaker litt for lite. Ønsker du en tykkere saus kan du jevne den men litt maizenna.

Salt og peppre biffene godt og legg dem i en varm panne med litt nøytral olje og smør i. Stek dem ca 1 minutt på hver side til de har fått en brun og fin stekeskorpe. Snu dem kun en gang, da holder du på mest mulig av kjøttsaften. Stek biffene ferdig i ovnen på 180 grader. Tiden det tar vil avhenge av tykkelsen på biffene og hvilken stekegrad du foretrekker. En medium biff vil normalt sett trenge mellom 6-8 minutter på å bli mediumstekt.

Når biffene er ferdig lar du dem hvile i noen minutter før du serverer dem.

Server gjerne biffene med råstekte poteter og stekte grønnsaker.

15 tanker om “En ekte mannedag

  1. Bra!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  2. «Stek biffene ferdig i ovnen på 180 grader. Tiden det tar vil avhenge av tykkelsen på biffene og hvilken stekegrad du foretrekker. En medium biff vil normalt sett trenge mellom 6-8 minutter på å bli mediumstekt».

    Over og undervarme, midt i ovnen på 180 grader – er det ok plassering – blir nok steking?

    Dersom du steker dem ferdig i ovnen i en stekepanne/evnt. form – metal ell. kreamikk- så må man i løpet av de 6-8 min. huske og snu dem – riktig? Da kan man sette dem litt høyere (mot overvarmen) også?

    Jeg behöver ikke alle slags skyer og sauser til. Biffen kan være «seg selv nok» 😉 Kan være – glemmer ikke den forleden – ikke tyggegummikonsistens, men noe som lignet på bildekk. 1 av 2 i pakke – den andre (ytrefilé) var helt ok – greit nok – en kan holde, men godt jeg ikke hadde gjester.

    • Hei!
      Jeg foretrekker å ikke biffen mer enn en gang under steking. Lar du den være mest mulig i ro vil du miste minst mulig kjøttsaft, og dermed får du en saftigere biff. Lykke til, med eller uten saus! 🙂

    • Et evig stridstema dette. Men ja, jeg tilhører den delen som mener at kjøttet skal saltes og peppres før det svies av. Dette for at krydderet skal trekke inn i kjøttet før det dannes en fin stekeskorpe utenpå. Når det er sagt, glemt ikke å strø over litt godt maldonsalt når du transjerer (skjærer opp) kjøttet ditt.

  3. Mye bedre å ta biffen og vakumpakker det ferdig kryddret. Så legger man det i vann som holder gjevn temperatur på ca 54 grader i minst 6 timer. Jo lenger jo bedre.

    Her bruker vi riskoker med en timer og tempraturmåler montert i strømledningen, så den regulerer varmen på vannet i riskokeren.

    Rett før servering så freser man den i varm stekepanne i 30-60 sekuner.
    Alt tilbehør bør være ferdig før du tar biffen i panna.

    Her snakker vi vanvittig mør og saftig medium biff.

    • Det kan man godt gjøre, men da ville jeg ha brukt en simplere kjøtttype. Sous vide er en veldig fin tilbredningmetode for kjøtt som i utgangspunktet er litt seigt eller trått. Noen timer i en sirkulator/roner, og kjøttet er mørt som bare det!

  4. Altså, det bildet der får ikke ordentlige menn til å bli sultne. Det ser ut som noe man får på en femi restaurant, og ikke noe en ordentlig mann vil ha. Lemp på ordentlige poteter, masse god saus og en diger biff så snakker vi. Dandert mat er for pingler og ikke-heterofile.

  5. En dansk gourmetkokk jeg kjenner sa under et foredrag om biff at den kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager og opptil én uke til den blir grå og slimete. Først da blir den ordentelig mør. Jeg har ikke turt å gjøre det, men hans biff er det beste jeg har smakt. Jeg tror han puttet den i en slags marinade og dekket med plast. Har noen synspunkter eller erfaring med dette?

    • Generelt kan jeg si at kjøtt som regler har mye lenger holdbarhet enn det som står på pakken. Mange gjør den feilen at de kaster vakumpakket kjøtt fordi de synes det lukter vondt når de bryter forseglingen og tar det ut av pakken. Skyller man kjøttet i kaldt vann vil man, i de fleste tilfeller, oppdage at den ubehaglige lukten er borte. Lukten kommer rett og slett fra vakumet, og det er ikke noe galt med kjøttet.
      Jeg vet om flere kokker som mener at kjøttet kan bli nesten grønt, og da er det på sitt beste. Jeg mener kanskje ikke at det trenger å bli grønt, men jeg er ikke redd for å la kjøtt ligge i kjøleskapet en del dager over holdbarhetsdato. Husk at man mørner kjøttet før det selges, den prosessen fortsetter din venn når han lar det ligge over tiden.

Legg igjen en kommentar til rockekokk Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.