Påskens lam

Lam og påske hører sammen. Selv om lammestek er det vanligste å spise i påsken, kan man godt unne seg noen andre gode lammeretter i løpet av påsken. Dette er en ekte klassiker som helt sikkert vil bli populær både på hytta og hjemme.

DSC_0670

Til lammefrikasse passer det fint å bruke det litt mindre fine kjøttet på lammet. Kjøttet kan godt kok lenge, og da vil det blir mørt og fint. Jeg synes det er godt med små biter, men ønsker du en kraftigere og «røffere» gryte kan du godt la det være litt størrelse både på kjøttet og grønnsakene.

Jeg valgte å bruke en utbeinet bogstek til min lammefrikkase, men du kan godt bruke andre deler av lammet hvis du har det. Ofte selger de grytekjøtt og fårikålkjøtt av lam som vil egne seg fint til lammefrikkase. Husk bare at i en frikasse skal det ikke være bein, så disse må skjæres vekk før man koker kjøttet. Mitt kjøtt kommer fra lammet som jeg kjøpte og parterte i høst, det kan du lese mer om her.

Lammefrikasse
(til fire personer)

1 lammebog (utbeinet og renskåret)
vann
1 laubærblad
salt og pepper

75 gram smør
100 gram hvetemel
1 dl lammekraft
3-4 dl melk eller fløte
salt og pepper

1/2 purreløk
4 gulrøtter
1/4 sellerirot
(erter etter ønske)

Skjær kjøttet i gaffelbiter (så små at du ikke må kutte de opp for å få de i munnen). Pass på å skjær vekk sener og lignende. Får du ikke vekk tykke sener vil de bli som gummi når du koker det.

DSC_0580

La det ferdig oppskårne kjøttet renne av litt i kaldt vann før du har det over i en gryte og fyller på med kaldt vann, salt, pepper og et laubærblad. Kok sakte opp og sørg for å skumme av urenheter som kommer til overflaten. Dette gjør vi for å få en klar og fin kraft. Når kjøttet har kokt opp kan det småkoke i 20-30 minutter eller til det er helt mørt.

DSC_0582

Mens kjøttet koker skreller og renser du grønnsakene og kutter dem opp. Disse bør også være relativt små.

Når kjøttet er helt ferdig siler du av kraften. Forvell gjerne grønnsakene i denne kraften. De skal være nesten ferdig kokt. Kraften vil da få en rikere smak, samtidig som du slipper å risikere at frikassene svis seg hvis du må koke grønnsakene møre i sausen. Kraften skal også brukes for å lage sausen.

Smelt smøret i en gryte og hell over melet. Rør godt så det blander seg fint. La det frese i pannen i noen minutter for å få vekk melsmaken, men vær forsiktig med varmen så det ikke blir brunt. Spe med kraften og melken og lag en saus med passe tykk konsistens. Sørg for at sausen får koke opp.

DSC_0585

Tilsett (de forvellede) grønnsakene og lammekjøttet i sausen og la det hele få ett oppkok. Smak til med salt og pepper og evetuelt litt eddik hvis du ønsker en litt syrlig smak på retten.

DSC_0589

Damp gjerne et blomkålhodet og server sammen med frikassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.