Hvis du vil spise skrei før sesongen er over bør du skyndte deg! Her kommer en oppskrift som passer til både hverdag og fest og som passer for deg som er lei av kokte poteter og gulrøtter som tilbehør.
Skrei med blåskjell og safran
(til to store og en liten)
ca 400 gram skrei i kotelettbiter
1 nett levende blåskjell
1 løk
litt nøytral matolje
1 glass hvitvin
1 dl fløte
safran
salt og pepper
maizenna
sitron
aspargesbønner
broccoli
poteter
melk
smør
La blåskjellende bli skyldt godt av i rennde vann. De kan godt stå i rennende vann en stund. Plukk vekk åpne skjell (som ikke lukker seg hvis du banker litt på dem) og skjell med tydlige skader. Fjern også «håret» som henger på noen av dem.
Hakk løken i grove terninger og ha den i en stor kaserolle med litt olje i bunnen. Sviss på middels varme så løken blir blank. Hell over ett glass hvitvin og la dette få et oppkokk. Ha de rene blåskjellene over i kasserollen og sett på lokket. Damp blåskjellene i 3-5 minutter litt avhengig av størrelsen på skjellene. De er ferdige når de åpner seg opp.
Ha blåskjellene over i en skål og sett dem til side.
Sil kraften som er i bunnen av kasserollen du har dampet blåskjellene i. Ha denne over i en gryte sammen med fløten og kok opp. Tilsett safran (du trenger bare litt) og la sausen koke i noen minutter på svak varme. Smak til med salt (ikke så mye siden blåskjellene er relativt salte) og pepper og eventulet litt mer safran. Hvis du ønsker kan du jevne sausen din med litt maizenna.
Skyll av fisken og salt og peppre den. Legg den over i safransausen og sett på lokket. Fisken kan nå dampe på svak varme i ca 5-6 minutter før du snur den.
Legg over aspargesbønner og broccolibuketter og sett på lokket igjen. Når fisken og grønnsakene er nesten ferdig legger du over endel av blåskjellene og lar de få dampe med det siste minuttet.
Server med potetpurè laget av mandelpoteter, melk og smør og unn deg gjerne et glass hvitvin som tilbehør!
Mmmm, dette så godt ut! 🙂 og endelig har du laget noe med safran… 😉
Ja, det tok sin tid, men endelig kom det! 🙂