Eple- og myntesaft

1 liter råsaft av eple og mynte
150-200 gram sukker per liter råsaft

En saftkoker består av en kjele med hull i midten (ser litt ut som en kakeform) og en slange på den ene siden og en kurv man skal legge frukten i. Man trenger en kjele med like stor omkrets som saftkokeren. I denne heller man en del vann som kokes opp. Når vannet koker setter man saftkokeren med frukten oppå kjelen og damper dem. Det skal koke, men ikke fosskoke.

Vask eplene og kutt dem i fire. Jeg tok ikke ut kjernen og lot skallet være på.

Fylle eplene i kurven til saftkokeren, legg over mynten og sett på lokket. Jeg brukte ganske mye mynte til min saft, men kjøper du bunter med mynte i butiken vil jeg anta at det holder med 2-3 gode bunter.

Min erfaring er at det tar legner tid å få saft ut av epler enn av bær. Jeg har funnet ut at epler trenger å koke i ca 1,5 til 2 timer for å få nok saft ut av dem. Dette vil avhenge litt av hvor store epebiter du har. Saften vil også få en mørkere farge jo lenger du lar den koke før du tapper den ut. Det er viktig å etterfylle med vann i saftkokeren, så den ikke tørrkoker. Får du mye råsaft er det også viktig å tappe ut saft mens du koker. Karet i bunnen av saftkokeren klarer bare å holde på en viss mengde saft.

Når du har fått ut all saften av eplene og mynten tapper du den ut av saftkokere. Mål opp hvor mye råsaft du har. Hell den over i en ren kjele og kok opp. Tilsett ønsket menge sukker. Jeg anbefaller et sted mellom 150-200 gram sukker per liter råsaft, litt avhengig av hvilken type epler du har og hvor søte de er. Denne gangen fikk jeg 1,8 liter råsaft og brukte 250 gram sukker.

Varm opp saften og sørg for at alt sukkeret er løst opp før du koker den opp. La saften koke i noen minutter før du heller den over i sterile flasker eller helt rene melkekartonger. Jeg har funnet ut at nettopp melkekartonger er geniale å fryse saft i. Snart har jeg frysen full og vi kan kose oss med hjemmelage eplesaft vinteren igjennom.

 

Bland saften halvt om halvt med vann når du skal drikke den. Server den gjerne med isbiter og litt frisk mynte.

1 tanke om “Eple- og myntesaft

  1. Tilbaketråkk: Flere epler | Rockekokks blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.