Eplegele

650-750 gram sukker til 1 liter ferdig råsaft

En saftkoker består av en kjele med hull i midten (ser litt ut som en kakeform) og en slange på den ene siden og en kurv man skal legge frukten i. Man trenger en kjele med like stor omkrets som saftkokeren. I denne heller man en del vann som kokes opp. Når vannet koker setter man saftkokeren med frukten oppå kjelen og damper dem. Det skal koke, men ikke fosskoke.

Vask eplene og kutt dem i fire. Jeg tok ikke ut kjernen og lot skallet være på. Fylle eplene i kurven til saftkokeren og sett på lokket. Min erfaring er at det tar legner tid å få saft ut av epler enn av bær. Jeg endte opp med å koke hver runde med epler i ca 1,5 til 2 timer for å få nok saft ut av dem. Det er viktig å etterfylle med vann i saftkokeren, så den ikke tørrkoker.

Mål opp den ferdige råsaften og ha den over i en ren kjele. Jeg kokte opp en og en liter, da er det lettere å ha kontroll på den og å få geleen stiv. Kok opp råsaften og la den koke i noen minutter. Tilsett sukkeret litt etter litt. Det er vikitg at sukkeret løser seg helt opp før du lar saften koke igjen.

For at geleen skal bli stiv må saften koke i alt fra noen minutter til ca 20 minutter. For å se om geleen er stiv må du ta geleprøven.Da bruker man en kald metallskje, stikker den i den varme saften og tar den rett opp igjen. Renner all saften av, er geleen ikke ferdig. Blir derimot litt av saften hengende  igjen på skjeen, er geleen ferdig.

Når geleen er ferdig må den stå i noen minutter. Ta av skumlaget som vil legge seg på toppen av geleen. Sørg for å ha rene, sterile glass klare og hell geleen over på disse. Lukk igjen lokkene og la dem stå litt på benken for å avkjøles.

Lagre geleen mørkt og kaldt. Hvis glassene er helt rene vil geleen kunne holde seg i ca 12 måneder så lenge de lagres på et kaldt og mørkt sted.

 

1 tanke om “Eplegele

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.